Dijous, 18 d'abril de 2024
despoblament

En marxa un pla pilot estatal per frenar el despoblament a Lleida i Osca

Es preveuen accions basades en la transformació socioeconòmica dels territoris rurals

Redacció Pallars | 15 de juny de 2022 a les 11:54
El projecte comptarà amb un pressupost de 730.000 euros | ACN
El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, les diputacions de Lleida i Osca i el Conselh Generau d'Aran han subscrit un conveni per desplegar un projecte pilot que preveu desenvolupar Cèl·lules d'Innovació Rural a les comarques de Lleida i Osca. Es tracta d'un instrument innovador per validar polítiques actives per lluitar contra el despoblament, que parteix de la línia de treball impulsada per la conferència de presidents del 17 de gener del 2017 i que es materialitza en l'estratègia estatal davant el repte demogràfic que promou el govern espanyol. La voluntat és que aquest projecte pugui ser replicat en altres territoris rurals de l'Estat que també es veuen afectats pel fenomen del despoblament.

Les administracions implicades consideren que per tal de fer front al repte demogràfic, cal impulsar una nova generació de models adaptatius de desenvolupament territorial propis focalitzats en el canvi, la transformació i l'impacte sostingut en el temps que, mitjançant una dinàmica en xarxa,  promogui un desenvolupament descentralitzat basat en impulsar una innovació transformativa com a motor de generació dels canvis necessaris tant en la dimensió social com tècnica dels territoris rurals.

Aquest model, impulsat per la Diputació de Lleida a través de l'Agenda Compartida per la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran, es basa en la cooperació intersectorial i en la generació de coneixement i valor compartit entre administracions públiques, acadèmia, empreses i societat civil, conegudes com les quatre hèlixs del model d'innovació oberta.

El projecte es materialitzarà mitjançant l'ampliació, la consolidació i la creació de Cèl·lules d'Innovació Rural, com a instrument de concertació territorial i d'interessos socials i econòmics que tenen com a objectiu el desenvolupament de solucions sistèmiques d'innovació transformativa en zones amb dificultats demogràfiques especials. Les Cèl·lules d'Innovació Rural pretenen afavorir i promoure processos participatius per codefinir una visió de futur, consensuar àmbits prioritaris d'actuació i impulsar, de manera col·laborativa projectes i actuacions en cadascun d'aquests àmbits per avançar cap a aquesta visió construïda sobre sòlids consensos institucionals.

El projecte té com a objectius ampliar la Cèl·lula d'Innovació Rural Pirineu-Aran, a la demarcació de Lleida, a les comarques del Sobrarb i la Ribagorça, a Osca, per configurar la Cèl·lula d'Innovació Rural de les comarques pirinenques d'Osca i Lleida, la coordinació de la qual correspon al Conselh Generau d'Aran, amb participació de les dues diputacions i del Ministeri.

Així mateix, preveu consolidar la Cèl·lula d'Innovació Rural Terres de Lleida, a Lleida, coordinada per la Diputació de Lleida i amb la participació de la resta d'agents implicats. A la vegada, planteja crear, si s'escau, Cèl·lules d'Innovació Rural a la província d'Osca, la titularitat i coordinació de les quals correspon a la Diputació d'Osca, amb el suport metodològic, en cas que així es decideixi, del Conselh Generau d'Aran, de la Diputació de Lleida i del Ministeri. El projecte comptarà amb un pressupost de 730.000 euros, dels quals la Diputació de Lleida n'aportarà 53.950 en un període de quatre anys.

 

Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació