Dissabte, 20 d'abril de 2024
dansàneu

Prop d'una trentena de propostes al 31è Dansàneu, que prioritza les residències artístiques i incorpora nous espais

Marina Rossell, Marc Parrot, Tarta Relena, Francesco Tristano o Núria Guiu, entre els artistes que actuaran al festival

Redacció Esterri d'Àneu | 14 de juny de 2022 a les 09:35
El president del Consell Cultural de les Valls d'Àneu, Ferran Rella, amb la directora del Dansàneu, Rut Martínez | ACN
Més residències i més espectacles, ja sigui d'encàrrec o bé en col·laboració amb tercers, són les principals apostes del 31è Dansàneu, que tindrà lloc entre el 24 i el 31 de juliol. Després de dues edicions en què va haver d'adaptar el programa i format a les restriccions vigents per la pandèmia, el festival organitzat pel Consell Cultural de les Valls d'Àneu camina amb fermesa i programa prop d'una trentena de propostes artístiques d'estils diversos que combinen la dansa, la música i el patrimoni de les Valls d'Àneu.

Enguany, el certamen prioritza les residències artístiques i suma nous espais patrimonials com són Aurós i Cerbi, al municipi de la Guingueta d'Àneu. En total, els espectacles es podran veure en tretze espais diferents de la zona. Durant la presentació de l'edició d'enguany, el president del Consell Cultural, Ferran Rella, ha posat en valor la necessitat de fer pedagogia en la línia que la cultura no només és un dret universal i essencial sinó que suposa "una oportunitat, si no la millor i la més clara, de projecció d'un territori, en clau externa però també interna, i que actua a partir del coneixement i el desig d'alteritat dels qui la practiquen".


Així, Rella ha posat de relleu el valor patrimonial de les Valls d'Àneu i l'aposta del festival per fidelitzar el públic. Després de rebre l'any passat el Premi Nacional de Cultura, el Dansàneu fa un nou salt endavant incrementant no només el nombre d'espectacles programats, sinó també la seva ambició artística. En aquest sentit, la directora del festival, Rut Martínez, ha destacat la voluntat de "convertir les Valls d'Àneu en un autèntic laboratori de creació" a través de dos plans d'actuació complementaris que "donen un valor afegit al que fins ara era només una trobada centrada en l'exhibició".

Residències artístiques


El Dansàneu té un programa de residències artístiques amb un pla de treball continuat durant la setmana llarga del Festival. En l'edició del 2022, els residents són Núria Guiu, Premi Nacional de Cultura 2022, que acostarà el seu Cyberexorcisme el 30 de juliol a la plaça d'Isil, amb la col·laboració de cinc tiktokers. Els integrants del projecte RE-, la proposta liderada pel músic Adrià Grandia amb la dansa d'Anna Romaní i amb Carlos Martorell a l'electrònica, que forma part de l'Obrador d'Arrel de la Fira Mediterrània i que portaran el 28 de juliol a Borén una provocació escènica que dubta i refà la tradició.


A més dels espectacles, els artistes residents faran tallers, conversaran amb el públic i compartiran processos de treball. Laia Santanach, començarà a assajar amb la seva companyia l'espectacle Jarana del 30 de juliol i allargarà fins a principis d'agost, amb la voluntat de presentar-lo en un futur al Dansàneu. També destaca la primera col·laboració entre Dansàneu i l'Esbaiolat, aixoplugats per FiraTàrrega, que es va concretar amb la residència artística a les Valls d'Àneu de la companyia ponentina Sound de Secà, que actuarà a l'Esbaiola't d'enguany i que oferirà un taller el 31 de juliol al Dansàneu.   

Trobades (im)possibles


En la línia de fomentar accions singularitzades per al Dansàneu, enguany destaquen tres propostes molt diverses en estil i que sorprendran al públic, segons Martínez. Així, el públic del Dansàneu podrà gaudir a Santa Maria d'Àneu del pianista luxemburguès Francesco Tristano amb els ballarins Iratxe Ansa i Igor Bacovich. El músic i productor Marc Parrot sumarà la dansa de la ballarina Aina Alegre en una nova provatura del cicle el 30 de juliol als Firals d'Esterri.

D'altra banda, el Dansàneu s'alia amb l'empresa Roc Roi per celebrar el 29 de juliol una doble sessió al Llac de la Torrassa de la Guingueta d'Àneu, amb l'actuació del ballarí Pol Jiménez i, ja dins l'aigua i dalt d'una plataforma, la cantant Gemma Humet, que presentarà el seu darrer àlbum Rere tot aquest fum.

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació