Divendres, 19 d'abril de 2024
bruixeria

Alins nomena filles predilectes 10 dones d'Àreu condemnades i executades per bruixeria

Es tracta d'un acte de desgreuge cap a aquestes dones, assassinades l'any 1593, per visualitzar aquesta discriminació endèmica

Redacció Alins | 31 de maig de 2022 a les 08:30
Representació d'una execució de suposades bruixes (Font: Universitat d'Edimburg) | ND
L'Ajuntament d'Alins ha aprovat una moció on s'anomena com a filles predilectes del municipi 10 dones d'Àreu condemnades i executades per bruixeria la primavera de l'any 1593. Ho ha fet com a acte de desgreuge cap aquestes dones i per a visualitzar aquesta discriminació endèmica envers la dona.

El nomenament té la singularitat que no hi ha constància que s'hagi donat aquesta distinció a cap altra persona del municipi. Aquestes 10 dones són Bernardina Beatriua, Beatriu Tora, Joana Bruneta "Gallarda", Gausia Marcha, Joana Martina, Isabel Cantúrria, Noreta Aragonesa, Caterina de Pere Guillem, Caterina del Pallarès i Francesca Cantúrria.

Arran de la campanya promoguda per la revista Sàpiens, a la qual l'Ajuntament d'Alins es va adherir al manifest No eren Bruixes!, el consistori pallarès va ser coneixedor dels fets ocorreguts la primavera de 1593, ara fa 429 anys, on una sèrie de dones van ser jutjades i condemnades per crim de bruixeria.

Aquest judici es va celebrar a Alins, presidit pel Batlle de la Vall Ferrera, Guillem Castellarnau, acompanyat pel seu assessor i pels Braços de Cort de la Vall. Ara, és conegut que aquestes acusacions es basaven "en la mentida, en la fama i la brama veïnal" i les condemnes es recolzaven en les "confessions obtingudes amb les tortures més terribles".

Es conserva el judici contra Francesca Cantúrria, veïna d'Àreu amb les confessions sota turment de Noreta Aragonesa, Joana Bruneta "Gallarda" i Beatriu Tora, també veïnes d'Àreu i totes condemnades pels mateixos crims. L'ajuntament ara ha conegut que no hi va haver "cap garantia judicial ni cap raó jurídica per condemnar-les".

Ara, des de l'ajuntament es comprometen a participar i promoure els actes necessaris per a recuperar la memòria d'aquestes "dones innocents". El primer, d'un seguit d'actes, ha estat nomenar-les com a filles predilectes del municipi.

 

Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació