Dimecres, 24 de juliol de 2024
Dis la teva!

Reivindicar Nativitat Yarza Planas

Article d'Helena Martínez Siurana, diputada d’Igualtat a la Diputació de Lleida, i de Carme Porta Abad, Comissària de l’Any Nativitat Yarza Planas

Redacció Pallars | 26 de maig de 2022 a les 12:10
Imatge de Nativitat Yarza Planas | Diputació de Lleida
Senyor director,

«La llibertat no consisteix a fer de la llei un dret, sinó de convertir el dret en llei. La llibertat, obra de la civilització i dels segles, no està vinculada a cap poder personal, ja que pertany a la Humanitat». Són paraules de Nativitat Yarza Planas en un acte polític l’any 1934.

A quatre mans escrivim aquestes línies per treure de l’oblit na Natividad Yarza i Planas, la primera alcaldessa elegida democràticament al municipi de Bellprat. Una dona del seu temps i un pensament molt actual, va ser mestra miliciana, defensora dels valors democràtics, laicistes, feministes i republicans.

Per poder avançar i bastir un futur més digne, democràtic i just, ens cal fer memòria, conèixer i reconèixer les que ens han precedit i revertir així un greuge històric, que massa cops ha condemnat a les dones a la desmemòria. I és que Nati Yarza, com tantes altres dones republicanes, ha estat doblement silenciada: per ser dona i republicana, pertànyer al bàndol perdedor.

Reivindicar Planas és, també, reivindicar el municipalisme compromès amb els valors republicans. La governança municipalista massa cops ha estat desconsiderada,  i més encara quan aquesta és exercida per dones. Però alhora és des de la proximitat dels governs locals, des d’on es poden assolir veritables transformacions.

La transformació feminista que imaginem és indestriable dels valors que fonamenten el republicanisme i és que, una societat feminista ha de plantejar la seva acció política en l’equitat en la distribució de recursos econòmics, ha de garantir la participació de totes les persones en els espais de presa de decisions i assegurar la llibertat i no dominació de totes les persones. 

Natividad Yarza i Planas encarna aquests valors del republicanisme. Malauradament va morir a l’exili en l’oblit més absolut, depurada pel franquisme però havent obert camí a moltes altres dones. No podem perpetuar la injustícia del desconeixement a les pioneres, les que han obert escletxes per a que altres puguem avançar. La sororitat és també reconeixement, cal que practiquem aquesta sororitat envers la Nativitat i la generositat de saber que tota escletxa que obrim farà el camí més amè a les que encara han d’arribar.

Cal de revertir aquesta invisibilització, recuperar la memòria històrica és, també,  recuperar la seva figura, un homenatge merescut és la celebració de l’any Natividad Yarza i Planas a 150 anys del seu naixement. El Govern de la Generalitat va aprovar-ho així i, en els propers mesos, sentirem a parlar de Yarza, la seva vida i les seves aportacions. Ella va ser la primera alcaldessa, una de les que va obrir portes −que tants anys van restar tancades posteriorment durant la dictadura−, una de les valentes i mai prou reconegudes.

Helena Martínez Siurana
Diputada d’Igualtat a la Diputació de Lleida

Carme Porta Abad
Comissària de l’Any Nativitat Yarza Planas

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació