Dilluns, 17 de juny de 2024
ramaderia

Constaten que la carn engreixada a base de pastures és més sostenible i saludable que l'engreixada amb pinso

L'estudi s'ha fet durant vuit mesos amb 24 vedells de l'explotació ramadera Cal Tomàs de la Pobla de Segur

Redacció la Pobla de Segur | 17 de maig de 2022 a les 09:45
Un ramat de vaques de Cal Tomàs | ACN
Un estudi realitzat a l'explotació ramadera de Cal Tomàs de la Pobla de Segur ha constatat que la carn d'animals engreixats a base de pastures és més saludable que la d'animals engreixats amb pinso. Els animals alimentats amb farratge tendeixen a tenir un major contingut d'àcids grassos poliinsaturats i, en especial del tipus Omega 3.

Dani Villalba, professor de la Universitat de Lleida (UdL), ha posat èmfasi en el model que fa de la carn resultant un producte més sostenible donat que l'aliment dels animals és Km0. Villalba ha explicat que aquesta manera de produir ha d'anar acompanyada d'una conscienciació i diferenciació, ja que la productivitat és més baixa però viable pels petits productors.

Durant mig any s'ha fet un exhaustiu seguiment -controls de sang, de pes, d'alimentació, d'engreix o de creixement, entre d'altres- a 24 vedells: vuit alimentats amb pinso, vuit amb pinso i farratge i vuit a base d'unifeed i pastura. Les dietes amb major proporció de farratge han presentat valors més elevats d'àcid linoleic conjugat (CLA), associat a la protecció contra el càncer. La ràtio d'Omega 6 sobre Omega 3 ha presentat un valor inferior en les dietes farratgeres aconseguint valors més propers a l'òptim.

Ramaderia més sostenible i respectuosa amb els animals


La dieta basada en farratges i pastures al 100% és més respectuosa per als animals, ja que va més acord amb la fisiologia d'aquests. A més, suposen un aprofitament dels recursos naturals i una regeneració de la terra, segons ha explicat Miquel Gordó, de Cal Tomàs. A banda, els experts asseguren que la regeneració del sòl, a través del retorn dels animals a la terra, és imprescindible i una de les poques maneres reals de combatre el canvi climàtic.

Els resultats de l'estudi mostren que els farratges resulten una alternativa no només ecològica sinó també viable per als petits productors. Quan aquesta carn surt al mercat és un producte amb un alt valor afegit, que ha de fer que el client l'acabi reconeixent de manera constant.

Vall Fosca i Vall Ferrera


L'estudi de Cal Tomàs és el tercer d'aquestes característiques que es fa. Anteriorment, la Universitat de Lleida n'havia realitzat un en una explotació ramadera de la Vall Fosca i un altre a la Vall Ferrera. Villalba ha afirmat que els resultats van ser similars.

Els resultats de l'estudi de Cal Tomàs s'han presentat aquest dilluns a la mateixa explotació ramadera de la Pobla de Segur, en el marc d'una jornada divulgativa i gastronòmica que ha girat al voltant de noves tendències ramaderes, ramaderia de pastura, agricultura regenerativa i la gastronomia sostenible.
 

Altres notícies que et poden interessar 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació