Dimarts, 25 de juny de 2024
gastronomia

Reivindiquen les xicoies com una de les plantes comestibles més apreciades a la cuina i en la salut

Algunes cartes de restaurants pallaresos les incorporen per donar a conèixer aquest producte

Redacció Sort | 27 d'abril de 2022 a les 08:35
El cuiner Jaume Mora amb dos plats elaborats amb xicoies | ACN
Fon la neu i apareix una de les plantes comestibles més apreciades al Pallars i al Pirineu. És la xicoia, també anomenada pixallits, dent de lleó, apagallums, bufallums, coscollera o lletissó. No només és comestible sinó també molt apreciada culinàriament i amb moltes propietats terapèutiques i saludables.

La gent les va a collir i les menja a casa, però també aquests dies es poden trobar a les cartes dels restaurants. Jaume Mora, cuiner del restaurant Fonda Farré de Baro, les cuina de moltes maneres: amb amanida, truitada o puré. Tot plegat, per posar en valor aquest producte característic de les comarques de muntanya.

 

Una xicoia recent collida. Foto: ACN


És a principis de primavera quan les xicoies comencen a sortir als prats de dall, però també a alta muntanya (per sobre dels 2.000 metres) quan fon la neu. Quan tot just treuen el cap del terra es cullen amb l'ajuda d'una aixada petita o simplement amb un ganivet. Les que encara estan enterrades a terra són molt blanques. D'altres que ja han sortit són més negres però igual de bones. Aquestes acostumen a ser les que es cullen a l'alta muntanya.

Les xicoies es cullen abans de florir. Quan ja treuen la flor, la planta es torna amarga. Aleshores són fàcilment identificables pel color groc de la flor. A la primavera és habitual veure prats plens de xicoies florides.

Com es cuinen?


Un cop s'han collit les xicoies és hora de netejar-les. S'ha de tallar l'arrel, treure la terra i posar-les en remull. El cuiner Jaume Mora, per exemple, les ofereix de moltes maneres. Amb amanida és la forma més usual de consumir-la, però també en fa altres receptes com una truita. En comptes de posar-hi patates hi posa xicoies i formatge. Mora ja l'ha batejat com la truita a la pallaresa. El cuiner destaca que és un producte de temporada i quilòmetre zero. 
 

A la xicoia se li atribueixen nombroses propietats medicinals. Foto: ACN


Propietats


La xicoia, és una planta que cura i se li atribueixen nombroses propietats medicinals: desintoxicació i depuració de l'organisme; afavoreix l'eliminació de substàncies tòxiques de la sang com ara el colesterol o l'àcid úric, i pot afavorir l'expulsió de pedres al ronyó; també és diürètica.

Les fulles aporten principalment vitamines i minerals, de les quals destaca la provitamina A, un excel·lent antioxidant, que hi és en una proporció, a igual quantitat en pes, setanta vegades major a la de les taronges i el doble que als espinacs. És molt profitosa per persones amb anèmia.

La nutricionista Judit Camp ha explicat que la natura ofereix el que necessitem a cada moment i a l'equinocci de primavera tenim les xicoies. Per Camp "és el millor moment per ajudar al fetge i poder entomar amb vitalitat la primavera". Per consumir-les aposta per amanides o infusions.Altres notícies que et poden interessar 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació