Diumenge, 13 d'octubre de 2024
geoparc

El Geoparc Orígens revalida el segell de la Unesco per quatre anys més

L'anunci ha tingut lloc aquest dissabte durant l’acte de celebració del quart aniversari del Geoparc

Redacció Tremp | 9 d'abril de 2022 a les 13:45
Foto de grup per celebrar la revalidació i el quart aniversari del Geoparc | Geoparc Orígens
Ja és oficial: el Geoparc Orígens mantindrà el segell de la Unesco, com a mínim, durant quatre anys més. L’anunci s’ha fet aquest dissabte en el marc de l’acte celebrat al Coll de Nargó en motiu de l'aniversari del Geoparc. Fa quatre anys que aquest territori va ser reconegut com a Geoparc Mundial de la Unesco. El Geoparc Orígens està format per tots els municipis del Pallars Jussà; el de Baix Pallars (Pallars Sobirà); els d’Àger, Camarasa i Vilanova de Meià (la Noguera) i el de Coll de Nargó (l’Alt Urgell).

En aquest període de quatre anys el Geoparc ha anat treballant amb els eixos principals dels Geoparcs: conservació i recerca, educació i divulgació i desenvolupament sostenible. El 2021 va ser sotmès al primer procés de revalidació, on es comprova que el territori realment ha complert amb els objectius marcats i aposta per un desenvolupament sostenible que beneficia la població local.


Aquest procés va iniciar al 2020, quan es va presentar tota la documentació a la Unesco i va culminar amb una visita de camp per part de dos representants de la Unesco el setembre de 2021. Aquestes avaluadors van generar un informe que va ser discutit pel Consell mundial de Geoparcs de la Unesco, que és l’òrgan que acaba prenent la decisió final i redactant les recomanacions a tenir en compte en els propers anys.


Dinosaures, patrimoni rellevant del Geoparc


Els geoparcs es caracteritzen per ser territoris amb una geologia reconeguda a escala internacional i al Geoparc Orígens podem destacar, entre totes les seves riqueses, la presència de restes fòssils dels últims dinosaures que van viure a Europa abans de la seva extinció.
 

Vista aèria del territori Geoparc a la Conca de Tremp. Foto: ACN


Durant la celebració de l’aniversari, de fet, aquest dissabte s’ha visitat part d’aquest patrimoni paleontològic que es troba a Coll de Nargó, com són una de les postes d’ou més gran que es troben a Europa que es troba a l’espai Dinosfera i les restes que es troben al jaciment del Mirador del Cretaci.

Però no només els geoparcs parlen de geologia sinó que integren la resta de patrimonis natural i cultural i, per aquest motiu, al final de la jornada de celebració, s’han conegut les característiques de la ceba de Nargó i degustar-la a través de les seves coques.

 

Altres notícies que et poden interessar




 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació