Divendres, 19 d'abril de 2024
Geoparc

La Conca de Tremp-Montsec ja és Geoparc Mundial de la Unesco

Aquest migdia s'ha ha fet públic el reconeixement mundial al segell format per 19 municipis del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i la Noguera | Es converteix en el segon Geoparc del territori català i el dotzè a Espanya

Jordi Ubach Llorens 17 d'abril de 2018 a les 18:50
La roda de premsa ha finalitzat amb un foto de grup entre les parts implicades | Jordi Ubach
L’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco) ha resolt que la Conca de Tremp-Montsec passi a formar part de la xarxa de Geoparcs Mundials de la Unesco. Així ho ha fet públic l’ens internacional a través del seu compte de Twitter aquest migdia, i s’ha confirmat en una roda de premsa a Tremp que ha tingut lloc aquesta tarda a la seu de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). 

Els Geoparcs són àrees geogràfiques on els paisatges i llocs de rellevància geològica internacional són gestionades seguint un concepte global de protecció, educació i desenvolupament sostenible, involucrant les comunitats locals. Es caracteritzen per ser territoris delimitats amb una gran riquesa geològica reconeguda a escala internacional, els quals compten amb un important patrimoni natural, històric i cultural.
 
El de la Conca de Tremp-Montsec es converteix, d’aquesta manera, en el segon Geoparc del territori català, on actualment hi ha el de la Catalunya Central, i en el 12è en l’estat espanyol. Amb més de 2.000 Km², el Geoparc Conca de Tremp-Montsec està integrat per 19 municipis: tots els 14 del Pallars Jussà; Àger, Camarasa i Vilanova de Meià de la Noguera; Baix Pallars, al Pallars Sobirà i Coll de Nargó, a l’Alt Urgell.

Es tracta d’una àrea amb un gran valor geològic i natural, que permet explicar, entre altres coses, com es van formar les serralades com la dels Pirineus. Hi ha altres elements al territori que ajuden a explicar l’evolució de la vida, com per exemple els milers de restes de fòssils dels últims dinosaures que van viure a Europa i que es troben a la zona.

Una roda de premsa de dol

Durant la roda de premsa, el president del Geoparc Conca de Tremp-Montsec i alcalde de Tremp, Joan Ubach, ha mostrat la seva satisfacció per haver assolit aquesta fita, i ha tingut un record per les dos víctimes mortals de l’esllavissada d’ahir a Castell de Mur. Ubach assegura que formar part de la xarxa de Geoparcs de la Unesco “donarà una gran visibilitat i un reconeixement internacional” al territori. 

Ubach ha destacat la unitat dels 19 municipis que formen part del Geoparc, així com dels Consells Comarcals del Pallars Jussà i del Consell Comarcal de la Noguera. Així mateix, el president ha explicat que el Geoparc compta actualment amb un pressupost anual de 150.000 euros, sumant les aportacions de tots els socis, de l’IDAPA, de la Diputació de Lleida i de la Generalitat de Catalunya, un import que s’espera “com a mínim duplicar” un cop s’ha aconseguit l’objectiu.

També hi ha assistit el director de l’ICGC, Jaume Massó, que ha assegurat que la consecució de la marca Geoparc és una fita molt important “que ha de marcar un abans i un després” al Pirineu. Massó ha confessat que el món de la geologia “té el punt de mira posat a Tremp”, un indret que ha qualificat de “laboratori geològic”. Segons Massó, ara toca “responsabilitat i compromís” per mantenir aquesta distinció.
 

Un grup de geòlegs a l'esllavissada de Puigcercós. Foto: Geoparc


Precisament per mantenir aquesta marca d’elevada qualitat, la Unesco reavaluarà cada quatre anys el que s’està fent al territori. Això obliga a complir els objectius marcats i a apostar per un desenvolupament sostenible que beneficiï la població local.

Beneficis per al territori

Amb el nomenament de la Unesco, s’ha d'afavorir la formació dels professionals i emprenedors locals, reforçant la qualitat i la distribució dels seus productes turístics; generant noves opcions de desenvolupament per la zona com és el geoturisme i promocionant els productes locals. Aquestes dinàmiques facilitaran la generació d'ocupació i el benestar de la població local i alhora es reafirmarà el seu sentiment identitari.

De la mateixa manera, el territori podrà aprofitar les eines de comunicació i promoció de la Xarxa Mundial de Geoparcs la qual cosa l'ajudarà a posicionar-se mundialment. S'augmentarà, doncs, la visibilitat que té el aquest territori tant a nivell regional com internacional, ajudant a atraure un turisme responsable i de qualitat.

En aquest sentit es creu que seguint una estratègia de desestacionalizació es podria arribar a duplicar el nombre de visitants en 5 anys. Es calcula que per cada euro invertit, el retorn econòmic per al conjunt del territori serà d’entre 10 i 20 euros. Pel que fa al nombre de visitants a la zona arran de la distinció de la Unesco, les previsions del Geoparc són de duplicar el nombre de persones en els propers cinc anys.
 

Imatge de la roda de premsa que ha tingut lloc avui a Tremp. Foto: Jordi Ubach


Sobre l’associació Geoparc Conca de Tremp-Montsec
 
A banda de les entitats anteriorment mencionades, que formen part de l’associació, aquesta compta també amb el suport d'altres entitats, com el Comitè Espanyol de Geoparcs, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, l'Institut per al Desenvolupament i Promoció de l'Alt Pirineu i Aran, l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, la Universitat de Lleida, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya.
 
El Geoparc disposa de tres seus, totes situades a Tremp. La seu científica al CST Pirineus del ICGC, la seu administrativa situada a l'Ajuntament de Tremp i el Centre de Visitants, l'Epicentre, com a punt neuràlgic d'informació turística i espai de benvinguda als visitants.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació