Divendres, 19 d'abril de 2024
coronavirus

Comencen a declarar les treballadores de la residència Fundació Fiella de Tremp

Es vol aclarir si durant el tràgic brot de 2020 van comptar amb equips de protecció necessaris per treballar amb seguretat

Redacció Tremp | 8 d'abril de 2022 a les 10:50
Advocats de la defensa arribant al jutjat de Tremp aquest divendres | ACN
Treballadores de la residència Fundació Fiella de Tremp han començat a declarar aquest divendres al jutjat d’instrucció de la ciutat, en la causa oberta per un delicte contra la seguretat en el treball contra l’exdirectora del geriàtric i l'exresponsable d'Higiene Sanitària arran de la denúncia presentada per Fiscalia el 3 de febrer. Aquesta investigació pretén aclarir si durant el brot es va comptar amb els equips de protecció (EPI) necessaris per treballar amb seguretat.

En total està previst que declarin 49 treballadores en tres dies, avui dia 8, el 19 i el 26 d'abril i algun altre dia que disposi la jutgessa per escoltar les treballadores que havien de comparèixer el 4 i 5 d'abril; unes declaracions que es van suspendre perquè un dels advocats de la defensa estava de baixa. Recordem que a banda, hi ha una segona causa oberta per suposats delictes d'homicidi imprudent i tracte degradant.


El brot, recordem, va tenir un gran impacte al centre i va causar una gran commoció a la ciutat: va provocar la mort de 64 dels 142 residents i, segons la denúncia de la Fiscalia de Lleida, aquelles setmanes hi va haver deixadesa en l'atenció als residents, falta de mesures per frenar el virus, descoordinació i una manca d'assistència sanitària real. 

D'entre les moltes irregularitats descrites per la Fiscalia, destaquen que es va privar als usuaris d'una correcta assistència mèdica i que tampoc hi va haver cap tipus de coordinació amb els centres mèdics més propers. Va passar, per exemple, que no es van servir sopars als residents fins passada la mitjanit i també s'apunta que aquells dies molts van passar fred, gana i set, recull la denúncia. 

Una altra de les incongruències citades fa referència a la descoordinació. Era tant gran, segons Fiscalia, que fins hi tot hi havia quadres de registre de temperatura o de subministrament de medicació a usuaris que portaven dies morts. La gestió dels morts per Covid-19 va ser caòtica, segons la denúncia, fins al punt que familiars dels residents van passar dies sense tenir cap notícia de la situació.


No hi havia un protocol de defunció i això va provocar que alguns familiars s'assabentessin de la mort dels seus parents per la funerària o per altres coneguts del municipi o voluntaris de la residència. Altres, fins i tot, van haver d'anar al centre i buscar els seus familiars entre les habitacions on hi havia morts i alguns es van veure obligats a recuperar els cadàvers pels seus "propis mitjans", assegura la denúncia.

 

Altres notícies que et poden interessar




 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació