Dissabte, 20 d'abril de 2024
teatre

«Mur, Guspira del MNAC» clourà els actes del centenari de l'arrencament de les pintures

L'espectacle de la companyia Comediants tindà lloc al Castell de Mur el 4 i 5 de juny

Redacció Castell de Mur | 5 d'abril de 2022 a les 12:41
Espectacle de Comediants al MNAC durant la presentació de les celebracions al 2019 | CCPJ
Mur, Guspira del MNAC clourà els actes de commemoració del centenari de l'arrencament de les pintures romàniques de Mur. La companyia de teatre Comediants faran viure els espectadors una mostra itinerant i participativa en un viatge al passat recorrent en grup tres escenografies diferents al voltant del Castell i la Col·legiata. A l’espectacle, que comptarà amb música en directe, hi participaran 33 persones entre les quals diversos actors i actrius locals.

En total, es duran a terme tres sessions, una el dissabte 4 de juny i dues el diumenge 5. S’espera que la representació sigui ben rebuda pel públic, atès que quan es va haver de suspendre per la pandèmia ja estaven bona part de les entrades venudes, i van haver de ser retornades en el seu moment.


L’espectacle recorda aquests fets succeïts el 1919 quan va arribar a Mur el prestigiós restaurador italià Franco Steffanoni, mestre en la tècnica del strappo, per arrencar les pintures murals de l’absis de Santa Maria de Mur. Aquella operació va ser la guspira d’alarma i va suposar un punt d’inflexió en la preservació de l’art al país i concretament en la protecció de l’art sacre pirinenc.

La principal conseqüència va ser la posada en marxa per part de la Mancomunitat de Catalunya, de la campanya de salvament del romànic català, en el marc de la qual els frescos de les esglésies del Pirineu van ser arrencats i dipositats a l’actual Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Aquesta actuació  és fruit de la col·laboració de l’ajuntament de Castell de Mur i el Consell Comarcal del Pallars Jussà  amb la indispensable col·laboració econòmica de l’IDAPA i l’Agència Catalana de Turisme.

Per la peculiaritat de l’accés al conjunt monumental, es delimitaran els espais d’aparcament i es fomentarà l’ús de vehicles compartits. També, com a acció complementària es comptarà amb servei de bar on s’hi podrà menjar alguna cosa abans i després de l’espectacle. El president del Consell Comarcal i alcalde de Castell de Mur, Josep Maria Mullol, ha expressat "la satisfacció de poder tornar a programar aquest esdeveniment en un entorn espectacular i que esperem en gaudeixin tant pallaresos i pallareses com visitants d’arreu del país". 
 



Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació