Divendres, 19 d'abril de 2024
pirineus-barcelona 2030

El Comitè Olímpic Espanyol oficialitza la candidatura de Catalunya i l'Aragó als Jocs d'Hivern

L'organisme envia per carta a Aragonès, Sánchez i Lambán l'acord tècnic per organitzar el certamen a l'espera que el Govern convoqui la consulta territorial sobre la conveniència d'acollir la competició

Redacció Pallars | 28 de març de 2022 a les 14:51
Queralt Castellet, fent un salt a Pequín | COE
El Comitè Olímpic Espanyol (COE) ha oficialitzat aquest dilluns la candidatura de Catalunya i l'Aragó als Jocs Olímpics d'Hivern. Ho ha fet a través d'una carta enviada als presidents Pere Aragonès, Pedro Sánchez i Javier Lambán per informar-los -tot i que ja coneixien els detalls amb anterioritat- de l'acord tècnic entre les dues comunitats per organitzar el certamen esportiu previst pel 2030. A partir d'aquest moment, els tres presidents han de ratificar l'entesa i, en aquest moment, serà el COE qui interlocutarà amb el Comitè Olímpic Internacional (COI), que és qui decidirà on van els Jocs.

La candidatura, en tot cas, continua depenent de la consulta ciutadana que s'organitzarà a Catalunya en els propers mesos. Aragonès la convocarà en els propers dies -aquesta setmana o la vinent- i continua sent una incògnita l'abast territorial: ERC defensa que es faci a les sis comarques de l'Alt Pirineu i a l'Aran, que concentraran el gruix de les proves a Catalunya; Junts vol estendre-la al Ripollès, el Solsonès i el Berguedà.

L'acord tècnic comunicat pel COE estipula exactament quins territoris es quedarà cada disciplina. En el cas de Catalunya, al Pirineu s'hi acolliran les proves d'esquí alpí, snowboard, freestyle i esquí de muntanya. Està previst que les estacions de la Molina i de la Masella siguin l'epicentre del descens, el gegant, el supergegant i l'eslàlom, mentre que l'snowboard i el freestyle tenen opcions d'aterrar a Baqueira Beret. Tot i que no es contempla que el Pallars pugui acollir cap de les disciplines més importants, el Pallars Sobirà ha arrencat el compromís del Govern d’acollir el telemark, en el cas que sigui declarat olímpic, així com l’esquí de muntanya, conjuntament amb altres comarques.


Pel que fa al Pirineu aragonès, s'hi farà l'esquí de fons i el biatló. Barcelona té tots els números d'acollir l'hoquèi gel, previsiblement al Palau Sant Jordi i en una altra instal·lació -una ha de ser superior als 12.000 assistents, l'altra mínim de 6.000-, mentre que el patinatge anirà a Saragossa. Jaca, per la seva banda, assumirà el cúrling. Els salts, el bobsleigh i l'skeleton s'hauran de fer fora de l'Estat, amb Sarajevo (Bòsnia) com a opció. 

Segons ha assegurat la coordinadora del projecte per part de la Generalitat, Mònica Bosch, els Jocs Olímpics no implicaran la construcció de noves instal·lacions, sinó que s'aprofitaran les que ja es tenen. Tampoc està previst que hi hagi construcció d'allotjaments per acollir els atletes, perquè amb les places hoteleres actuals es calcula que ja n'hi ha prou. Catalunya hauria d'oferir espai per a 2.600 atletes, mentre que l'Aragó hauria de fer el mateix amb 2.100. La idea de no construir noves instal·lacions és el que ha portat els impulsors del certamen a traslladar fora de l'Estat competicions com la dels salts, que impliquen un trampolí del qual Catalunya i l'Aragó no disposen. 

Un cop decidit el repartiment de les proves, que finalment deixa fora Andorra -Aragonès i el govern del país es van obrir a col·laborar fa tan sols unes setmanes- i també el sud de França, encara queden molts serrells per tancar. Un del principals és el nom de la candidatura, que la Generalitat aspira a fer pivotar al voltant de Catalunya, Barcelona i els Pirineus, però l'Aragó s'hi oposa per complet i aspira a tenir-hi protagonisme.

Al llarg de les properes hores, a banda, el president signarà el decret sobre l'àmbit territorial de la consulta, però encara no el de la pregunta. El Govern insisteix que hi haurà inversions al territori i que s'hauran de dur a terme desdoblaments com el de la R3 de Rodalies, infraestructura que depèn del govern espanyol. Es preveu que la consulta no vagi més enllà del mes de juliol, amb els terminis que marca la llei de consultes ja modificada per poder fer votacions d'abast supramunicipal.

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació