Dissabte, 27 d'abril de 2024
vaga d'educació

Una cinquantena de docents pallaresos es manifesten a Tremp en la primera jornada de vaga

El primer dia d'aturada als centres educatius del Pallars ha tingut al voltant d'un 50% de seguiment

Jordi Ubach / Tomàs Garcia Tremp | 15 de març de 2022 a les 12:30
Manifestants tallant la carretera aquest dimarts a Tremp | Jordi Ubach
Una cinquantena de docents s'han manifestat aquest dimarts davant de la delegació del Govern a Tremp en el primer dels cinc dies de vaga de la comunitat educativa. Tot i que la gota que ha fet vessar el got ha sigut l'anunci unilateral de l'avançament del curs escolar, els i les mestres del Pallars s'han sumat a l'aturada per protestar, entre altres motius, contra els nous currículums, la petició de reducció de ràtios, així com per demanar que s'apliqui el 6% del PIB en aquest sector, tal com diu la LEC.

Una representació dels manifestants s’ha reunit amb el delegat del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Ricard Pérez, i a la coordinadora territorial d’Educació, Rosa Marsol, a qui els han exposat les seves demandes. A la sortida, la comitiva ha tallat la carretera C-13 al seu pas per la ciutat durant uns 20 minuts, per posteriorment desplaçar-se fins la rambla Doctor Pearson, on s’ha posat punt final a la protesta.
 
En declaracions a Pallars Digital, un dels manifestants, Eduard Requena, professor de l'Institut de Tremp, exposa, a més, que el sector educatiu encara pateix els efectes de les retallades fetes arran de la crisi econòmica del 2008, les quals encara no han estat revertides tot i les garanties ofertes pel Departament d'Educació. Una conselleria, denuncia el docent, que ha aturat les negociacions sobre aquest assumpte.
 

Els i les mestres denuncien que el departament no ha volgut negociar. Foto: Jordi Ubach


El de l'ensenyament també és un dels sectors que ha notat en gran mesura els efectes de la pandèmia. En aquest sentit, Requena exposa que tot i els "esforços" duts a terme per tota la societat i pel sector educatiu, "no entenem que ara s'hagin fet públics una sèrie de canvis que no s'han volgut parlar ni a la mesa sectorial ni al Consell Escolar de Catalunya".

De fet, la negativa de la conselleria d'Educació, i en particular del seu titular, Josep Gonzàlez-Cambray, a negociar aquests canvis, és un dels factors principals que han desencadenat el malestar dins la comunitat educativa. "Fins ara quan hi havia canvis d'aquesta envergadura, hi havia una negociació", explica el docent. "Són mesures imposades i autoritàries", sentencia.
 

Manifestants aquest dimarts a Tremp. Foto: Jana Verdeny


Aquest primer dia de vaga es projecta a hores d'ara com el que pot tenir més seguiment, però els sindicats també han fixat que es secundi dimecres i dijous i el 29 i 30 de març. Segons els primers càlculs, al Pallars l'aturada ronda el 50% de seguiment, mentre que el departament d'Educació ha xifrat en un 31% l'aturada als centres públics i en un 8% als concertats.

A més, el 23 de març està convocada una altra vaga en defensa del model d'immersió lingüística a l'escola catalana. La compactació del sector educatiu i la bel·ligerància exhibida supera fins i tot el dels anys de les retallades. La vaga la promouen des del sector públic i des del concertat -s'hi adhereixen aquest dimarts i dimecres-, l'han convocat els sindicats USTEC, CCOO, la Intersindical, Professors de Secundària (Aspepc-sps), la UGT, la CGT i USOC i, en un gest inèdit, les direccions de les escoles i instituts públics de Barcelona han adreçat una carta conjunta a Cambray per fer-li arribar el seu malestar. 

 

Altres notícies que et poden interessar




 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació