Dijous, 25 d'abril de 2024
patrimoni

Els veïns d'Antist donen una torre medieval al consistori per protegir-la

La Torre de Carlà, del segle XI, havia estat utilitzada durant els darrers anys com un corral de gallines i conills

Redacció Antist | 14 de març de 2022 a les 11:00
El consistori ja està inciant els tràmits per catalogar la torre com a Bé Cultural d'Interès Local | Pallars Jussà Turisme
L'Associació de Veïns d'Antist ha cedit a l'Ajuntament de la Torre de Capdella una torre medieval del poble per tal de conservar-la. Es tracta de la Torre de Carlà, una estructura que data del segle XI i, que al seu torn, havia estat cedida a l'associació l'any 1998 per Josep Jordana Faidella. El consistori de la Vall Fosca va aprovar per unanimitat fer-se càrrec de l'edifici, i una de les primeres accions serà catalogar-lo com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL).

En aquest sentit, l'objectiu és poder disposar de les subvencions pertinents en cas que la fortalesa requereixi treballs de rehabilitació, per tal d'evitar-ne el seu deteriorament. De fet, fins fa poques dècades, la Torre de Carlà d'Antist, amb les funcions de defensa evidentment ja obsoletes, havia estat utilitzada com un corral per animals. 
 

Placa que commemora la cessió de la torre als veïns d'Antist Foto: Pallars Jussà Turisme


La història d'aquesta fortalesa d'estil romànic està intrínsecament lligada la trajectòria del mateix Antist. El nucli, situat a sis quilòmetres de la Plana de Mont-Ros, va estar pràcticament deshabitat durant prop de 14 anys, entre principis dels vuitanta i finals dels noranta. La torre, com el poble, doncs, van poder ser rehabilitats, i ara el consistori donarà els passos pertinents perquè el monument pugui ser conservat a llarg termini.

En declaracions a Pallars Digital, fonts de l'ajuntament expliquen que actualment la torre es troba "més o menys bé", però que no existeix perill de caiguda. Quan l'estructura va passar a mans dels veïns fa 24 anys, de fet, ja es van realitzar alguns treballs per mantenir-la. Pel que fa als possibles futurs usos de la torre, les mateixes fonts indiquen que encara no s'han posat sobre la taula, i que en tot cas serà la mateixa Associació de Veïns d'Antist qui ho decidirà.

 

Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació