Dimecres, 24 d'abril de 2024
sequera

El Pallars Jussà és una de les comarques amb més hectàrees afectades per la sequera

La del 2021 ha trencat amb dos anys de recuperació als boscos i més de 15.000 hectàrees a Catalunya empitjoren la seva situació

Redacció Pallars Jussà | 10 de març de 2022 a les 08:30
Més de 3.000 hectàrees al Jussà s'han vist afectades per la sequera | TGE
El 2021 ha estat un any excepcionalment sec al país, exceptuant a la meitat sud. Així ho certifica l'informe anual del DeBosCat, la xarxa de monitoratge del Decaïment dels Boscos de Catalunya, i que l'any passat va registrar gairebé 4.000 noves hectàrees afectades per sequera, trencant la lenta recuperació iniciada pels boscos catalans fa dos anys.

Més de 15.000 hectàrees de bosc han patit decaïment forestal el 2021 i només 1.440 s'han recuperat d'afectacions anteriors. En aquest sentit, el Pallars Jussà és la segona comarca amb el major nombre d'hectàrees afectades -més de 3.000-, i només superada per la Noguera i seguida per Osona i el Berguedà.

Mireia Banqué, tècnica del CREAF i coordinadora del DeBosCat, afirma que "són resultats poc optimistes", ja que, per una banda, s'han registrat 68 nous episodis de sequera que han afectat gairebé 4.000 hectàrees i, per altra, n'hi ha 11.900 que ja registraven decaïment d'anys anteriors i han empitjorat la seva afectació, explica.

"Quan un bosc queda debilitat per la sequera, la pluja dels anys següents determina si els arbres es recuperen o acaben morint", remarca Banqué. És per això que revisiten cada any les zones de bosc afectades prèviament i enguany han vist "un canvi de tendència", comenta la coordinadora del DeBosCat. "Veníem de dos o tres anys bons, on es veia una recuperació clara, però la sequera del 2021 ha trencat la dinàmica positiva", assenyala.

En aquest sentit, exposa que cal continuar ampliant aquesta sèrie temporal de dades de decaïment forestal per veure si ens els pròxims anys es repeteixen aquests episodis de sequera. "Aquest tipus de seguiments són una eina molt útil per entendre quines són les conseqüències ecològiques del canvi climàtic als boscos", ressalta Banqué.

 

Altres notícies que et poden interessar 



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació