Divendres, 19 d'abril de 2024
tradicions

Sort reinvindica el farcit de Carnaval com a embotit típic del Pirineu

Les cansaladeries i restaurants l'han recuperat durant els darrers anys després d'estar a punt de desaparèixer

Redacció Sort | 22 de febrer de 2022 a les 09:15
Una dona i dos joves de l'Escola d'Hoteleria preparant el farcit | ACN
A les portes de les festes de Carnestoltes, l'Associació Gastronòmica La Xicoia ha organitzat un taller d'elaboració d'embotit del Farcit de Carnaval. Un embotit típic del Pirineu que se sol elaborar quan les disfresses comencen a treure el cap. Al taller organitzat per La Xicoia a la plaça Major de Sort han elaborat 40 facits de Carnaval que els veïns del municipi se'ls menjaran el dimarts de Carnaval a la tradicional Calderada popular que s'hi organitza.

Al taller hi han col·laborat els alumnes de l'Escola d'Hoteleria del Pallars. Prèviament, els cuiners de La Xicoia han anat al col·legi Àngel Serafí Casanovas de la capital del Pallars Sobirà per ensenyar a fer facit de Carnaval als escolars.

L'embotit es prepara omplint l'estómac del porc amb carn del cap, papada, cansalada, pa, ous i moltes panses, i després se sotmet tot a una cocció prolongada, ja que el gruix del farcit és considerable. Es preparava a les cases de pagès i, tot i que va estar a punt de desaparèixer, les cansaladeries i restaurants l'han recuperat. Des de La Xicoia el reivindiquen com un producte típic del Pallars i volen que la gent el torni a consumir a casa o als restaurants.

 

Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació