Dimecres, 24 d'abril de 2024
eficiència energètica

Esterri d'Àneu comença a instal·lar fanals intel·ligents en diversos punts del poble

El consistori aneuenc calcula que la substitució de l'enllumenat públic suposarà un estalvi energètic del 60%

Redacció Esterri d'Àneu | 1 de febrer de 2022 a les 12:30
Un operari instal·lant un dels fanals | Ajuntament d'Esterri d'Àneu
Esterri d'Àneu ha començat a instal·lar els nous fanals intel·ligents al municipi. Es tracta d'un sistema de lluminària inspirat en el model dels països nòrdics i pioner a la província de Lleida, ja que els fanals estan dotats de sensors que canvien la intensitat si detecten moviment. En aquest sentit, l'alcalde d'Esterri, Pere Ticó, explica que un cop instal·lats tots els fanals -previsiblement al finals d'aquest mes- només faltarà programar-los per tal de poder regular la intensitat punt per punt i des d'un ordinador.

Per a Ticó, aquesta instal·lació suposa un gran pas endavant per reduir la contaminació lumínica i conservar al mateix temps un cel que suposa un gran reclam a nivell turístic. Els fanals s'estan col·locant a la zona de la urbanització de La Colònia, concretament als carrers Cap de Vila, València, la rambla de l'Oest i als voltants de l'Institut Morelló i el col·legi La Closa. Són zones, assegura l'alcalde, menys freqüentades, i on la instal·lació dels fanals suposarà un estalvi de prop del 60%

Ticó explica també que la selecció d'aquestes àrees concretes respon a que la subvenció no era suficient per cobrir tot l'enllumenat del poble. Tanmateix, el batlle assegura que les futures inversions estan sobre la taula; un fet, explica que depèn també de l'aposta del municipi per la màxima protecció lumínica. En aquest sentit, Ticó exposa que la tria de la llum àmbar i càlida per als nous fanals -menys contaminant- és un punt a favor per tal d'aconseguir més subvencions per part de la Generlitat.


 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació