Divendres, 26 d'abril de 2024
eficiència energètica

Esterri d’Àneu instal·larà fanals intel·ligents que permetran reduir el consum en un 85%

Els llums s’encendran amb el pas de les persones i vehicles, una tecnologia pionera a Lleida i molt estesa als països nòrdics

Jordi Ubach Llorens 17 de gener de 2020 a les 11:11

L’Ajuntament d’Esterri d’Àneu instal·larà a la població fanals intel·ligents que s’activaran només amb el pas de les persones i els vehicles. Es tracta d’una iniciativa pionera a la demarcació de Lleida i que ja s’està duent a terme en països com Finlàndia, Dinamarca o Alemanya. Els fanals, que es preveu que s’instal·lin ja aquest any, estaran apagats durant la resta de la nit i suposaran pel consistori un estalvi energètic de fins al 85%, segons ha assegurat l’alcalde, Pere Ticó.

En total s’instal·laran 421 fanals amb llums led que comptaran amb sensors de moviment per tal de detectar el pas de persones i vehicles. Segons ha explicat Ticó a Pallars Digital, les llums es podran controlar de forma telemàtica des d’un ordinador o una aplicació mòbil, un sistema avançat que també generarà avisos en temps real sobre possibles avaries. Aquest aplicatiu també permetrà regular la intensitat, la quantitat i l’horari de la il·luminació per tal d’adaptar-ho a les necessitats de cada zona.

El cost del projecte ascendeix als 100.000 euros, el 50% dels quals s’obtindrà a través d’una subvenció del fons europeu FEDER. Del 50% restant, el 25% anirà a càrrec de la Diputació de Lleida i l’altre 25% a través de fons propis.
 

Un ciclista circula per un carrer amb fanals intel·ligents. Foto: Seneco


Un sistema ja desenvolupat en països nòrdics

Ticó ha detallat que la idea d’instal·lar fanals intel·ligents a la població sorgeix dels països nòrdics, els quals “van molt més avançats que nosaltres en termes de sostenibilitat”, ha assegurat. L’alcalde espera que els fanals ja es puguin començar a instal·lar als carrers més cèntrics i transitats de la població a finals d’aquest mateix any. Actualment la instal·lació dels llums està pendent de licitació.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació