Dijous, 25 d'abril de 2024
Dis la teva!

Obrint l’estoig del romànic al Pallars Sobirà

Article d’opinió d’un lector del diari sobre el potencial del romànic aneuenc i la seva promoció a nivell comarcal

Redacció Alt Àneu | 25 de novembre de 2021 a les 10:05
Imatge d’arxiu del monestir benedictí de Sant Pere del Burgal | Manel Ibáñez
Senyor director,

Conèixer les noves iniciatives per promocionar el romànic de les Valls d'Àneu ha sigut per mi un gran plaer. Fa poc vaig publicar en aquest mitjà de comunicació la sensació de desencant que experimentava al veure aquesta pedra preciosa oculta en un estoig.

Des de la iniciativa privada és difícil obrir aquest estoig, encara que alguna cosa s'havia fet,  com va ser fa molts anys, intentar restaurar l'ermita de la Mare de Déu de les Neus a Àrreu. Un projecte que va ser cum laude en una tesi doctoral d'arquitectura i que no es va poder portar a terme per diferents motius. O com no fa gaire, que vam aconseguir una subvenció de la Diputació de Lleida per arreglar el llosat del Comunidor de Son i darrerament, al mateix poble, vam aconseguir els diners suficients per poder canviar d’il·luminació exterior de Sant Just i Sant Pastor, gràcies a l'aportació d'uns pocs veïns i l'ajut de l’Ajuntament d'Alt Àneu, el Consell Cultural de les Valls d'Àneu, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà i d'en Sisquet Cortina, electricista que va fer la feina sense cost. Amb aquesta actuació, el conjunt monumental llueix un aspecte diferent i compleix la normativa de contaminació lumínica actual.

Ara, gràcies al Consell Comarcal del Pallars Sobirà i a la senyora Laura Tristan, responsable de Cultura, s’ha iniciat un camí esperançador per obrir de bat a bat l'estoig del romànic aneuenc, ja sigui mostrant el patrimoni arquitectònic, com fan algunes entitats culturals, entre d’altres, el Centre de Documentació dels Pirineus, fundat i dirigit pel senyor Antoni Anyó, historiador i antropòleg, amb la col·laboració en l'apartat informàtic del senyor Lluís Fíguls o el Consell Cultural de les Valls d’Àneu, amb prop de 40 anys d'activitat cultural al territori, reconegut i guardonat en diferents reconeixements com la Creu de Sant Jordi i el premi Nacional de Cultura, i fundat i dirigit per Ferran Rella, professor i activista cultural, i el senyor Joan Blanco, antropòleg.

Així doncs, moltes gràcies i molt bona sort als que pugeu fer que la cultura aneuenca brilli al lloc que li correspon.

Josep Maria Montané

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació