Dijous, 25 d'abril de 2024
Dis la teva!

La gestió del romànic a la Vall de Boí, un exemple a seguir des de les Valls d'Àneu

Article d’opinió d’un lector del diari sobre el potencial del romànic aneuenc

Redacció 28 de setembre de 2021 a les 11:30
Un grup visitant el monestir de Sant Pere del Brugal, a Escaló | Ecomuseu
Senyor director,

Les Valls d’Àneu, a més a més de la grandesa de l’espai natural, la gastronomia, la història i la bonhomia de la seva gent, té un patrimoni arquitectònic-artístic-religiós romànic d’una bellesa i atractiu incommensurable. És com si tinguéssim un diamant gran i pur tancat en un estoig.

Al 2015 i per iniciativa del Consell Cultural de les Valls d'Àneu, es va convocar una trobada en què hi van assistir els representants de l’Ajuntament d’At Àneu, de la Guingueta d’Àneu, del Consorci de Turisme de les Valls d’Àneu i del mateix Consell Cultural de els Valls d’Àneu per a preparar la reunió que havia de tenir lloc el dia 29 de setembre amb la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya i amb l’Obra Social de la Caixa. Us faig arribar l’acta puntejada de l’esmentada reunió: 

ACTA REUNIÓ DIA 29-9-2015
Lloc: A la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya. C/ Portaferrissa 1. 
Hora: 16:30h
Tema: Obertura esglésies romàniques d’Àneu.

Com tantes i tantes reunions, com tantes i tantes iniciatives, els ajuntaments d’Àneu que atresoren patrimoni romànic i el Bisbat d’Urgell no van ser capaços d’engegar-la. La proposta va quedar en un no res! Quin greuge per al patrimoni, per al romànic, per la espiritualitat del visitant! Per què no s’aprofitava l’escaiença que l’Obra Social de la Caixa i la Generalitat de Catalunya, en el meritori programa Romànic Obert, acabaven d’invertir en la recuperació de set esglésies del territori aneuenc més d’un milió d’euros? Per què després d’aquest cum laude inversor no se n’ha tret el benefici desitjat i esperat?

A tot el que s’ha pogut arribar és que l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu hi faci visites guiades durant l’estiu, molt lluny, és clar, de la iniciativa proposada pel Consell Cultural que hauria significat, en mesos de més afluència de visitants, una atenció permanent en algunes de les nostres esglésies romàniques més emblemàtiques!

Lamentablement, però, el diamant roman encara mig tancat a l'estoig. Crec que el potencial del romànic aneuenc mereix un reconeixement cultural de més alta volada.

Enguany el romànic de la Vall de Boí ha rebut 39.000 visites. I el nostre...? No hi ha ningú que s'atreveixi d'una vegada a promocionar aquest bé cultural tan reconegut? Tan a prop que estem geogràficament de la Vall de Boí i tant distants que estem en la gestió del nostre patrimoni romànic! Una vertadera llàstima.

Josep Maria Montané

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació