Divendres, 19 de juliol de 2024
arqueologia

Reprenen les excavacions al jaciment medieval del Castelló Sobirà de Sant Gervàs

L'actuació està impulsada per l'Ajuntament de Gavet de la Conca en col·laboració amb el Laboratori d'Arqueologia Medieval de la Universitat de Barcelona

Redacció Gavet de la Conca | 27 d'octubre de 2021 a les 09:16
El jaciment de Sant Gervàs ja va ser intervingut durant els anys 80 | Cedida
L'Ajuntament de Gavet de la Conca, en col·laboració amb el Laboratori d’Arqueologia Medieval de la Universitat de Barcelona (LAMUB), ha reprès la recerca arqueològica a l’important jaciment medieval del Castelló Sobirà de Sant Gervàs. L’equip d’arqueòlegs, dirigits per Marta Sancho i Walter Alegría, es planteja intervenir en un dels àmbits localitzat en la campanya de l’any passat i continuar la delimitació dels murs amb l’objectiu d’identificar les estructures que connecten el poblat amb el castell.

El Departament de Cultura, a més dels permisos pertinents, està col·laborant en la realització dels estudis previs per a la consolidació de les restes arquitectòniques encara visibles. El jaciment de Sant Gervàs ja va ser intervingut durant els anys 80 del segle passat per un equip de la mateixa UB dirigit per Manuel Riu, en una primera etapa, i posteriorment per José Ignacio Padilla. Aquestes campanyes van permetre descobrir el perímetre d'alguns habitatges, un carrer i un forn de calç.

Un antic assentament medieval


Adossat a sud del castell, per on aquest tenia el seu accés principal, es troba el poblat amb
l’església de Santa Maria a la part més baixa del conjunt. Aquest es va bastir a redós del castell entre els segles XI i XII, amb una tipologia típica d'un assentament rural. Les cases eren d'una sola planta i es disposaven de forma esglaonada pel pendent de la muntanya.

L'antic poble estava emmurallat i ocupava aproximadament unes vuit hectàrees. A partir
de finals de segle XIII, però, el poblat entrà en decadència com tants d’altres. La documentació parla de l’existència d’un altre castell, el Castelló Jussà, en una zona propera i que encara no ha estat localitzat. Al segle XV el poblat ja es considera totalment abandonat.


Altres notícies que et poden interessar
 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació