Dimecres, 24 d'abril de 2024
alta tensió

La CUP presenta al·legacions contra la nova línia MAT del Pallars

Els anticapitalistes consideren que projectes com aquest "no segueixen els principis per a una veritable transició energètica

Redacció Pallars Jussà | 26 d'octubre de 2021 a les 10:19
Imatge d'arxiu d'una de les torres de la MAT | ACN
La CUP va presentar el passat divendres les al·legacions contra el projecte de línia de molt alta tensió (MAT), que té previst passar per quatre municipis pallaresos des de l'Aragó. Els anticapitalistes, doncs, se sumen als quatre ajuntaments afectats per la MAT -Tremp, Castell de Mur, Gavet de la Conca i Isona i Conca Dellà- que continuen amb aquest procés tot i les ofertes verbals de Forestalia Renovables SL, empresa que hi ha al darrera d'aquest projecte.

Des del partit defensen que la producció energètica per renovables "és necessària", però posen de manifest que el model d'implantació que s'està seguint "no és l'adequat, ja que és té en compte la producció en zones properes als centres de gran consum". Un fet, asseguren, que "passa per la construcció de grans infraestructures privades, que provoquen greus impactes sobre el medi per on discorren i que suposen unes pèrdues d'energia molt elevades".

Així mateix, els anticapitalistes consideren que projectes com aquest "no segueixen els principis per a una veritable transició energètica", i que incompleixen molts dels preceptes aprovats en la Llei de canvi climàtic 16/2017. Per aquest motiu, han presentat una bateria d’al·legacions al projecte, entre les quals destaquen la "vulneració del dret d’accés a la informació" i del "dret de participació ciutadana en matèria ambiental", així com la "incompatibilitat amb el planejament territorial català", "les afectacions sobre el medi" o "la denúncia de la fragmentació de projectes".

El senador Miquel Caminal també rebutja el projecte


Per altra banda, el senador republicà Miquel Caminal ha preguntat al govern espanyol el seu posicionament sobre la MAT. Caminal ha insistit en el seu rebuig a la línia, afirmant que aquest projecte "instrumentalitza el Pallars sense generar-hi cap retorn". A més, va exposar que la comarca, sense ser consumidora, "ja compta amb grans instal·lacions hidroelèctriques”.

 

Altres notícies que et poden interessar




 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació