Divendres, 19 d'abril de 2024
alta tensió

Preocupació al Pallars per un nou projecte de línia de molt alta tensió

Es tracta d’una iniciativa de Forestalia, un clúster que vol generar energia eòlica i fotovoltaica a l'Aragó per portar-la a Catalunya i que arribaria a Isona

Redacció Isona | 24 d'agost de 2021 a les 09:10
Cartell reivindicatiu contra la MAT davant una torre elèctrica | ACN
El Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat està a l'expectativa de conèixer els detalls de tres projectes de línies de molt alta tensió (MAT), un dels quals afectaria el Pallars, ja que preveu arribar a Isona. Les tres iniciatives són de Forestalia, un clúster que vol generar energia eòlica i fotovoltaica a l'Aragó i, mitjançant línies MAT, portar-la a Catalunya. Totes tres formen part de l'anomenat projecte Sputnik.

De moment tan sols una s'ha publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), la que preveu connectar parcs de Saragossa i Terol amb Begues (el Baix Llobregat) creuant més d'una trentena de municipis del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Penedès. Fonts del Govern han apuntat que estan estudiant presentar-hi al·legacions. La tercera línia preveu arribar a Rubí (el Baix Llobregat).

Temor a la reactivació de l’Autopista Elèctrica


La línia d'Isona portaria electricitat des de les províncies d'Osca i Saragossa cap a les comarques del Pirineu. La Plataforma Unitària contra l'Autopista Elèctrica Montsó-Isona, el moviment social que rebutja els macroprojectes energètics, sospita que podria comportar la reactivació de l'anomenada Autopista Elèctrica entre Peñalba (Osca) i Isona, rebutjada fa uns mesos. Tot i això no està descartat que, un cop a Isona, es creés una altra infraestructura per portar electricitat cap a l'àrea metropolitana de Barcelona. 

De moment des de la Generalitat analitzen la MAT que va fins a Begues i se centren en mirar que compleixi "requisits ambientals". Tot i això, hi ha malestar pel fet que des de l'Estat s'hagi publicat la iniciativa durant l'estiu. També genera dubtes el fet que la infraestructura sigui de titularitat privada, cosa que implica d'entrada que altres projectes generadors d'energies renovables no podrien connectar-se a aquesta línia, a diferència de les de Red Eléctrica Española (REE). Quan es publiquin les altres dues MAT en les properes setmanes la Generalitat també les estudiarà.
 

Altres notícies que et poden interessar




 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació