Dijous, 18 d'abril de 2024
alta tensió

Els alcaldes mantenen el «no» a la MAT tot i l'oferta de Forestalia

L'empresa aragonesa es va reunir amb tots ells per oferir-los compensacions econòmiques en cas que la línia d'alta tensió tiri endavant

Jordi Ubach / Tomàs Garcia Pallars Jussà | 15 d'octubre de 2021 a les 08:30
Pla tancat d’una dona signant contra la MAT el passat dissabte a Tremp | ACN
Els alcaldes dels quatre municipis pallaresos afectats per la línia de molt alta tensió (MAT) -Tremp, Castell de Mur, Gavet de la Conca i Isona i Conca Dellà- han rebut amb escepticisme les compensacions econòmiques que l'empresa aragonesa Forestalia els ha ofert. Tots quatre municipis, recordem, ja van decidir fer front comú per presentar al·legacions contra aquest projecte. Una via, de fet, que continua en marxa, tal com han confirmat a Pallars Digital.

En primer lloc, l'alcalde de Castell de Mur i president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josep Maria Mullol, explica que Forestalia es va reunir dos cops amb la corporació municipal -la primera presencialment i la segona per via telefònica- per exposar el projecte i les compensacions econòmiques. Mullol afirma, però, que l'oferta que li va fer el president de Forestalia, Fernando Samper, "no va ser seriosa" i que aquest tampoc va donar cap detall sobre com s'executaria.

En el cas de Tremp, tal com confirma a aquest diari l'alcaldessa Maria Pilar Cases, la reunió amb l'empresa va ser presencial i hi van assistir els regidors Josep Maria Puigarnau i Antoni Flores. Forestalia els hi va exposar, assegura Cases, que l'acord seria que els veïns "tindrien llum domèstica gratuïta". Tanmateix, continua, quan se'ls hi va preguntar com ho farien, "no van saber respondre".

Per la seva banda, l'alcaldessa d'Isona i Conca Dellà, Rosa Amorós, ha detallat que Forestalia només es va comunicar amb l'ajuntament per telèfon i que no es van reunir. Així mateix, Amorós assegura que no van arribar a cap acord i que es van limitar a escoltar. 

En el cas de Gavet de la Conca, el seu alcalde, Xavier Badia, ha explicat que en la reunió van comunicar a Forestalia que no entenien perquè havia de passar una nova línia pel municipi. Badia assegura que "els temes de solidaritat energètica ja els complim, ja que tenim una línia elèctrica MAT -de 400 kv-, una central hidroelèctrica i el canal de Gavet". Així mateix, va expressar la seva preocupació perquè la futura línia "passa molt a prop de llocs habitats".

Preguntar a la ciutadania, una possibilitat


Tot i la fredor i l'escepticisme amb que han rebut aquesta proposta, els alcaldes afirmen que cal estudiar-la. Josep Maria Mullol considera que "és una oferta important", però afegeix que esperaran a rebre la documentació per "valorar-la seriosament". Així mateix s'ha expressat Maria Pilar Cases, que ha recalcat, però, que quan arribi aquest moment, serà la ciutadania qui hagi de decidir si accepta o no les compensacions.

Per la seva banda, Xavier Badia també ha explicat que des de Gavet volen estudiar l’oferta amb deteniment, ja que considera que és “important”, malgrat al mateix temps la qualifica d'“improvisada”. Badia assegura que "no podem donar un no rotund a una proposta que afectaria a tots els veïns". En aquest sentit, opta per la mateixa via que els dos anteriors: decidir-ho a través d'un procés participatiu.
 

Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació