Dimecres, 24 d'abril de 2024
fauna

Instal·len tanques al canal de Gavet per evitar que la fauna hi caigui

S'aprofitarà per buidar la infraestructura i fer-hi tasques d'inspecció i manteniment, amb el rescat previ de peixos

Redacció Gavet de la Conca | 22 d'octubre de 2021 a les 11:20
Imatge de la base de la rampa de rescat d'amfibis que s'ha reparat al canal de Gavet | Endesa
Amb l'objectiu d'evitar que la fauna autòctona caigui als canals d'aigua de les centrals hidroelèctriques, l'empresa Endesa ha instal·lat dos quilòmetres de tanques perimetrals al canal de Gavet. A més, s'aprofitarà l'actuació per a buidar d'aigua el canal i fer treballs d'inspecció i de manteniment periòdics. En aquest sentit, es rescatarà la fauna piscícola per a salvaguardar-ne les espècies autòctones.

Les malles protectores consisteixen en una reixa rectangular de filferro galvanitzat i de densitat progressiva, d'1,5 metres d'alçada, a tots dos marges del canal, i subjectades amb pals de fusta perquè quedin més integrats en l'entorn natural. Aquesta és la quarta actuació que la companyia ha implementat a la demarcació de Lleida en els últims anys amb l'objectiu de salvaguardar la fauna autòctona, tot evitant que es precipiti dins d'un canal i, en cas que ho faci, en pugui sortir.

Així mateix, s'ha estat treballant en el disseny de rampes laterals per facilitar la sortida d'animals, tan grans com mamífers -com ara porcs senglars i cabirols- com amfibis i rèptils. La iniciativa va començar el novembre de 2016 amb la instal·lació de sis d'aquests elements al canal de Gavet: quatre per a ungulats i grans mamífers i dos per a amfibis. Més endavant, el maig de 2019, es va repetir l'operació al canal de Balaguer.

Igualment, com a mesura preventiva, a Gavet també hi ha instal·lades tanques perimetrals al marge esquerre del canal, on de manera experimental, i amb l'objectiu que grans mamífers la localitzin més ràpidament, es va pintar de blau elèctric, el color que més atrau aquest tipus d'ungulats. Així, es busca que aquesta sigui una fórmula eficaç perquè trobin el punt de sortida de manera més àgil.
 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació