Dimarts, 23 d'abril de 2024
masclisme

Denuncien una situació de violència masclista a la Festa Major de Llessui

Els fets es van produir arran d'un càntic del grup de música que va indignar una part del públic

Redacció Llessui | 22 d'octubre de 2021 a les 08:56
Entrada al poble de Llessui | sort.cat
Cinc col·lectius del Pallars han denunciat una situació de "violència masclista" que va tenir lloc el passat dissabte 25 de setembre a la Festa Major de Llessui. GR-Feminista, La Tropikal, La Geganta Desperta, Feministes Pallars Jussà i Voliaina expliquen en un comunicat que els fets es van produir quan el grup de música va iniciar el càntic "Tírate a la rúbia, a la rúbia tírate", que va ser seguit, afirmen, per per bona part del públic.

Sempre segons aquests col·lectius, en aquell moment un grup de persones es va acostar a l'escenari per demanar que paressin la cançó. Aleshores, la banda va parar de tocar, i quan van saber el motiu de la interrupció, un dels seus integrants va agafar el micròfon per dir que ell "no és masclista", que la cançó "s'ha cantat tota la vida" i va animar "a marxar a qui no li agradés.

Segons fan constar els grup feministes, membres de l'organització de la festa major també van demanar el mateix a les persones que havien demanat que el càntic s'aturés. En aquest sentit, els col·lectius creuen que la seva reacció va ser "greu" i que "va augmentar la complicitat amb el grup de música per dur a terme aquest tipus d'agressions". Així mateix, afirmen que "mentre ho canten segurament no s'adonen del gra de sorra que sumen a la cultura de la violació".

Per tot plegat, els col·lectius firmants del comunicat expressen que el que més els preocupa és "que es validin aquestes actituds sota el missatge: això s'ha fet tota la vida". Creuen, doncs, que "si les coses de tota la vida són misògines, racistes o són un abús de poder, caldria revisar-les per poder així dur a terme festes populars que tinguin en compte la diversitat pallaresa".

Finalment, exposen, en primer lloc, que els ajuntaments o comissions de festes són "directament responsables" del que els grups diuen pel micròfon. Afirmen, a més, que la cultura de la violació "es construeix a partir de petites agressions com aquestes" i que suposar que tothom estarà còmode amb aquest càntic és "tenir molt poc en compte que el Pallars és divers". Així mateix, denuncien que jutjar les reaccions i menysprear a les persones que se se senten agredides "és violència masclista" i que no fer res també "et fa còmplice".



Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació