Dijous, 25 d'abril de 2024
fotografia

Una exposició fotogràfica reflexiona sobre el despoblament al Pallars

La mostra és una selecció de 32 fotografies a color del fotògraf-excursionista trempolí Jordi Colom

Redacció Tremp | 18 d'octubre de 2021 a les 12:09
Les fotografies són testimonis de la marxa dels habitants de molts pobles | TGE
L'Arxiu Comarcal del Pallars Jussà acull des del passat dia 14 la mostra fotogràfica Pobles deshabitats del Pallars. L'exposició, organitzada per l'Ajuntament d'Isona i Conca Dellà, I'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), l'Arxiu Comarcal del Pallars Jussà i la Societat d'Amics de la Muntanya (SAM) de Tremp és una selecció de 32 fotografies a color del fotògraf-excursionista trempolí Jordi Colom relacionades amb els pobles deshabitats del Pallars efectuades durant més de 40 anys. 

Les fotografies mostren tant imatges del conjunt dels pobles, com de façanes i interiors, que capten detalls de la seva vida plena, i que són clars testimonis de la marxa a correcuita dels seus habitants durant els darrers decennis del segle XX. Mereix especial atenció, el poble d'Aramunt vell, un poble que en els darrers decennis, ha tingut diferents intents de recuperació. Cadascun d'aquests àmbits van acompanyats de textos d'escriptors i escriptores que han escrit sobre aquest fenomen, com Maria Barbal, Sisco Farràs, Julio Llamazares o Severino Pallaruelo.
 

Imatge d'un dels tres panells de l'exposició Foto: TGE


L'art de la fotografia pot ajudar a interpretar i a reflexionar sobre un dels fenòmens més presents a les comarques de muntanya i en especial al Pallars: el despoblament. L'abandó d'un poble és quelcom més que la marxa de la seva gent. Comporta l'abandó de cases, masies, terres de conreu, de patrimoni artístic, oficis, fonts, trencament de famílies i en definitiva, la lenta desaparició d'una forma de viure.

L'exposició s'apropa a la problemàtica de l'abandó del territori muntanyenc des de l’òptica subjectiva de l'artista, ben diferent de la que empren els economistes o els historiadors. Jordi Colom, fotògraf autodidacta amb una llarga trajectòria fotogràfica i excursionista, membre de la SAM, explica a través de les seves fotografies, la seva particular visió romàntica, nostàlgica i misteriosa mirada cap als pobles deshabitats del seu territori.

L'exposició, coordinada per Arcadi Castilló i Sisco Farràs, s'ofereix mitjançant visites guiades, a tots els centres educatius del Pallars, prèvia sol·licitud amb el Centre de Recursos Pedagògics o al mateix Arxiu Comarcal del Pallars Jussà.



Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació