Dissabte, 20 d'abril de 2024
Dis la teva!

Dos anys d’oposició responsable a la Diputació de Lleida

Article de la diputada d’En Comú Podem a la Diputació de Lleida, Elena Ferre

Redacció 7 de setembre de 2021 a les 12:31
Senyor director,

Aquest darrer mes de juliol hem complert dos anys des que En Comú Podem té representació a la Diputació de Lleida com a conseqüència dels resultats electorals obtinguts a les eleccions municipals de maig de 2023. En aquest mig mandat, tot i tenir una representació d’una sola diputada que, a més, té una capacitat certament limitada pel fet que l’acord de govern entre Esquerra Republicana i Junts per Catalunya garanteix que puguin tirar endavant totes i cadascuna de les votacions sense tenir en compte res més gràcies a la seva majoria absoluta, hem volgut reforçar la idea de fer de la Diputació una institució propera i útil a la gent. La nostra ha estat una tasca de fiscalització de l’acció del govern posant el focus de les nostres propostes en temes relacionats, entre altres, amb la transició ecològica, la justícia social i l’equitat territorial. No cal entendre de política, només cal saber sumar i restar, per entendre que d’entrada la nostra capacitat d’incidència havia de ser, per força, limitada, però déu n’hi do com s’ha fet sentir la nostra veu al Palau de la Diputació.

Vam iniciar el mandat al setembre del 2019 denunciant la manca absoluta d’objectivitat i de transparència a l’hora d’atorgar els ajuts directes que havien practicat els anteriors governs dirigits per Joan Reñé i posteriorment, per Rosa Maria Perelló. I és que només durant el passat mandat (2015-2019) la Diputació de Lleida va atorgar als municipis dirigits per alcaldes convergents i, en menor mesura, a ajuntaments d’altres colors polítics, prop d’un milió d’euros en ajuts directes. Això es va concretar només quinze dies abans de la investidura de l’actual President, Joan Talarn, com si algú volgués assegurar-ho corrents i de pressa per si els canvis en la presidència poguessin arribar a posar en perill la menjadora. 

Més enllà de la tasca fiscalitzadora a la que hem dedicat bona part de la nostra activitat, també hem volgut ser propositius i hem plantejat propostes, algunes de les quals hem aconseguit que tiressin endavant. Un exemple d’això han estat les esmenes que hem presentat en el projecte de pressupostos del Govern de la Diputació, on hem defensat un augment en la inversió de polítiques de serveis socials i en promoció social, d’habitatge, agricultura i medi ambient, de millora de la connectivitat sobretot als territoris de l’Alt Pirineu i l’Aran, així com també en feminismes, participació ciutadana i memòria democràtica. Les mocions que hem anat presentant als plens, algunes de les quals aprovades àmpliament, han volgut posar l’accent en els drets, però sobretot en els deures que tenim les institucions respecte a la gent i els municipis. Entre d’altres, en temes com  la cura i la protecció de joves migrats sense acompanyament, la recuperació de les activitats del Memorial Democràtic, la creació de l’Agència de l’Energia de Lleida, millores en la contractació pública de la Diputació o la incorporació de mesures específiques per a combatre les ludopaties comentades per les plataformes on-line de jocs i apostes. Si bé estem satisfetes d’haver impulsat iniciatives que després han estat assumides pel govern, com en el cas de l’Agència de l’Energia, també és cert que en algunes ocasions hem hagut de patir un cert paternalisme de les forces majoritàries quan les nostres propostes no encaixaven en els seus esquemes. 

La nostra acció durant aquests dos anys s’ha focalitzat en l’escolta activa dels municipis, l’acompanyament i el suport a les entitats que treballen per ponent, l’Alt Pirineu i l’Aran. Continuem treballant sent altaveu de les iniciatives que defensen el nostre patrimoni natural, com per exemple la Plataforma Canal Viu, amb qui ens hem compromès en la defensa de les arbredes de l’entorn del Canal d’Urgell. Al mateix temps, mirem d’amplificar la nostra feina a la Diputació traslladant propostes i iniciatives als nostres companys al Parlament on, malgrat que Lleida no té representació parlamentària, té aliats en temes capitals com la lluita contra el despoblament rural, el treball pel desenvolupament regulat i amb criteri de les plantes d’energies renovables o la recuperació de la memòria democràtica, per posar només alguns exemples.

El nostre tarannà ha estat en aquests dos anys el mateix que mantindrem en els dos que resten: fiscalitzar i vigilar que l’acció de govern es desenvolupi dins dels marges de l’eficiència i el bon servei a les persones, i en fer feina activa per millorar aquesta acció de govern en els camps que ens semblen prioritaris per als drets i les condicions de vida de la gent i per al desenvolupament sostenible i net de la nostra economia i la nostra societat.

Elena Ferre
Diputada d’En Comú Podem a la Diputació de Lleida

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació