Dimarts, 23 d'abril de 2024
plaques solars

L'estudi de sòls per regular la instal·lació de plantes solars al Pallars Jussà estarà llest al juliol

A la comarca hi ha actualment 13 projectes en tràmit, que ocuparien unes 630 hectàrees

Redacció 28 d'abril de 2021 a les 09:34
Imatge de la sessió d’aquest dimarts a l’Epicentre de Tremp | CCPJ
Aquest dimarts s’ha celebrat a Tremp una sessió extraordinària del Consell d’Alcaldes del Pallars Jussà, en la qual s’ha explicat l’evolució dels treballs tècnics que s’estan elaborant amb l’objectiu d’impulsar un marc propi que permeti als ajuntaments de la comarca regular la implantació de futurs parcs fotovoltaics.

Aquests treballs han estat encarregats per l’Associació Geoparc en coordinació amb els serveis tècnics del Consell Comarcal del Pallars Jussà, que també han analitzat la normativa urbanística, els tràmits, els terminis i les documentacions a elaborar. Tot plegat es concretarà en un estudi que es preveu tenir acabat durant el mes de juliol.

La proposta, que els ajuntaments que la comparteixin hauran d’incloure en el seu Planejament General, tindrà en compte la normativa vigent i inclourà aspectes com els tipus de sòls, els pendents, la incidència solar, la seva visibilitat des dels nuclis de població i elements singulars, georutes o punts d’interès turístic, entre altres. 

En aquests moments, la Ponència d’Energies Renovables de la Generalitat ha informat favorablement sobre l’estudi de viabilitat per a la implantació de 13 dels 18 parcs solars presentats fins ara, sense tenir en compte, en molts casos, els continguts dels informes municipals. Ara mateix, aquests 13 parcs solars ja ocuparien unes 630 hectàrees al Pallars Jussà. 
 
A més, en la sessió d’aquest dimarts també s’ha informat sobre el període a partir del qual els ajuntaments deixen de tenir capacitat d’intervenció efectiva sobre les sol·licituds d’autorització dels Parcs, que es calcula entre els sis i els set mesos des del moment en què el promotor sol·licita l'autorització al Departament d’Empresa. 

Així, en la part inicial d'aquest interval de temps, els ajuntaments hauran de decidir si opten per seguir l'exemple de l’Ajuntament de Tremp, de manera que tinguin marge per iniciar la modificació del planejament urbanístic en sòl rústic i procedir a la suspensió de llicències per un període de dos anys. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació