Dimecres, 24 d'abril de 2024
sant jordi 2021

Deu recomanacions literàries pallareses per aquest Sant Jordi

Amb motiu de la diada, us oferim un recull de les novetats editorials del Pallars d'aquest any

Tomàs Garcia / Jordi Ubach 23 d'abril de 2021 a les 12:36
Recull dels llibres publicats al Pallars | Tarter de Llibres
Sant Jordi sempre és un dia assenyalat per descobrir les novetats de les autores i els autors pallaresos. Des de Pallars Digital hem volgut elaborar un recull dels 10 principals llibres amb accent pallarès que avui trobareu a les llibreries. Una llista, com veureu, amb una gran presència femenina, però també amb la temàtica històrica com a eix principal d'algunes de les obres. Per conèixer totes les novetats podeu consultar les recomanacions de la Biblioteca Maria Barbal o del blog Tarter de Llibres.


Tàndem, de Maria Barbal
La nova i guardonada novel·la de l'escriptora pallaresa de més renom ens endinsa en una història on la tercera edat i la recerca de l'espotaneïtat ens traslladen fora del Pallars. Concretament, al barri barceloní de Sants, on una parella descobreix que malgrat voler viure una vida plena, ells mateixos han anat impedint que es pogués fer realitat.




L'any que va caure la roca, de Pep Coll

I de Maria Barbal passem a Pep Coll, el més conegut dels escriptors pallaresos. L'autor ens trasllada de nou al mític Malpui, l'any 1975, on set dels seus joves hauran de començar una nova vida després que una allau de pedres sepulti el poble. Una mirada sobre una època de canvis, la Transió, des d'un món rural en transformació.




Sort-Tel-Aviv, de Josep Calvet
Una carta trobada a Sort, escrita l'any 1944; una jove jueva i la seva germana bessona; Sort, Tel-Aviv; nazis... Amb aquests ingredients, l'historiador poblatà Josep Calvet reconstrueix la història de dues germanes separades per l'horror nazi l'any 1939. El periple d'una família de jueus, passant per Polònia, Alemanya, França i Israel, lligat als efectes de la postguerra i el pas pels camps nazis de quatre persones provinents de Sort.

 
Dones al marge, d'Ivet Eroles
Dones rurals, sàvies, rebels, antifeixistes, activistes...Dones perseguides, estigmatitzades, condemnades per bruixes. Ivet Eroles ens presenta la història de catorze protagonistes que al llarg de la història van representar l'estigma que malauradament encara pesa sobre les dones. Una mirada des dels marges, des del món rural; un lloc on la història i la memòria perillen.



Nelia, un dolç fracàs, de Sisco Farràs
Una marca de xocolates, una campanya publicitària excel·lent (i costosa), un mercat molt competitiu i un dolç fracàs. El salassenc Sisco Farràs ens descobreix la història de Nelia, una marca de xocolata creada l'any 1923 i que va fracassar en menys d'una dècada tot i una exitosa irrupció. Per què van fracassar la modernitat i la innovació?


 
Tremp desaparegut, de Xavier Tarraubella i Laureà Pagarolas
Si voleu fer una pausa en la lectura i empapar-vos de nostàlgia, aquest llibre de fotografies és la vostra millor opció. Xavier Tarraubella i Laureà Pargarolas ens ofereixen un viatge a la ciutat de Tremp des del segle XIX fins a la dècada dels setanta del segle passat. Una exhaustiva seqüència de fotografies que rememoren llocs que la lògica del progés han esborrat del paisatge trempolí.
 


Amb cor de dona, d'Elvira Moreno
És l'opera primera de la professora trempolina. Un recull d'històries que giren entorn a l'univers de la dona, i que tot i ser fictícies, moltes d'elles estan basades en vides reals, mentre que d'altres podrien ser perfectament verídiques. Uns relats escrits des del cor d'una dona i pensats per a dones i per a tots aquells que els estimen, les valoren i les acompanyen.
 



El cementiri de Tremp durant la Guerra Civil, de Noemí Riudor
Tornem a l'àmbit historiogràfic, en aquest cas de la mà de Noemí Riudor, que ens parla del trasllat de diverses restes des del Cementiri Militar de Tremp al Valle de los Caídos l'any 1963. La majoria eren soldats rebels caiguts en combat, però també hi havia veïns del Pallars morts durant els bombarejos de 1938. Les llistes oficials del trasllat no quadren. De quina manera es va fer? Qui hi ha realment enterrat al mausoleu franquista?



L'aurellut
, de Marta Gimeno

I per als més menuts, l'Associació Cambuleta ens presenta un nou conte infantil, que se suma als ja deu publicats en la seva tasca de difusió i conservació del pallarès. El llibre inclou manualitats, un glossari i una guia de lectura. A més, va acompanyat d'un disc en què Riki Castellarnau (Pirinoise) recita la història.





El ciclisme a la comarca del Pallars Jussà. Una crònica a cop de pedal, de Pablo Martínez Delgado
I no podríem finalitzar aquest recull sense parlar d'esports. En aquest cas, el coronel retirat Pablo Martínez Delgado basteix la crònica d'un dels esports més populars a la comarca, però tanmateix el menys estudiat. I és que el ciclisme, a banda del futbol, ha estat un element de cohesió social al Pallars i un reclam que ha donat visibilitat a la zona gràcies a les diverses proves ciclistes que hi han tingut lloc al llarg dels anys.


 

Altres notícies de Sant Jordi que et poden interessar





​​

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació