Diumenge, 26 de maig de 2024
internet

Lladorre i Endesa col·laboren per estendre la xarxa d’internet al municipi

L’entesa entre el consistori i la companyia ha facilitat un espai per col·locar dos centres de telecomunicacions a la central de Montamara i a la presa de Graus

Jordi Ubach Llorens 26 de març de 2021 a les 11:59
Instal·lació de l’equipament a la caseta de la presa de Graus | Ajuntament de Lladorre
L’Ajuntament de Lladorre i Endesa han signat recentment un conveni per allotjar dos centres de telecomunicacions a les instal·lacions que la companyia té al municipi. Aquests dos centres han de fer possible l’extensió de les comunicacions locals via radioenllaç a alta velocitat al territori, afavorint i millorant la connexió a internet, a través de l’empresa local Wicat.

Els equips s’han col·locat concretament a la central hidràulica de Montamara i a la presa de Graus i rebran el subministrament elèctric des dels serveis auxiliars d’ambdues instal·lacions. Aquesta acció s’emmarca en la voluntat del consistori de fer el possible, tant al municipi com als seus voltants, una xarxa de telecomunicacions robusta que contribueixi al desenvolupament econòmic i social del territori. 


Així, a la central de Montamara s’ha instal·lat l’equip tot just a l’entrada del túnel d’accés. S’hi ha col·locat un màstil i dos antenes còniques així com la corresponent caixa de connexió elèctrica. En el cas de la presa de Graus, s’ha aprofitat la paret d’una caseta ubicada al marge esquerra per instal·lar-hi un petit màstil metàl·lic i una antena cònica així com l’armari de connexió elèctrica.

Aquests dos equips, juntament amb un tercer instal·lat al refugi de la Pleta del Prat, han de poder comunicar la xarxa de 5 GHz ja existent als diferents nuclis de població del municipi. Donada la complexitat orogràfica de la zona i al fet que els radioenllaços han de disposar de visió directa entre els seus extrems, el projecte ha requerit l’ús d’aquest tres emplaçaments. Aquesta xarxa de freqüències, de banda lliure, té entre els seus principals avantatges la rapidesa i el fet que té poques interferències.

Amb la signatura d’aquest conveni, Endesa, “ha volgut mostrar el seu compromís amb el territori on opera tot oferint-li el suport i les facilitats requerides en una acció d’important impacte positiu tant a nivell econòmic com social”, segons han assenyalat fonts de la companyia en un comunicat.  

Així mateix, des de l’Ajuntament de Lladorre es busquen les aliances necessàries per ampliar i reforçar la connectivitat de la zona, oferint nous serveis i possibilitats als habitants de la població i ajudant a fixar la gent al territori. El consistori defensa que la connectivitat “és imprescindible per frenar el despoblament rural” i que possibilitarà, entre altres coses, “fer que creixi l’interès de nous professionals per tal que vulguin instal·lar-se al territori i que puguin, per exemple, teletreballar amb les millors condicions tecnològiques”. Alhora, segons l’ajuntament, aquesta millora de la connectivitat també afavoreix i dona un valor afegit al turisme.

Un altre municipi pallarès que aquestes últimes setmanes ha millorat l’oferta d’internet és Esterri d’Àneu, que ha habilitat punts wifi gratuïts en 10 equipaments municipals. A més, a Llavorsí s’ha iniciat recentment el desplegament de la fibra òptica, mentre que a Rialp es farà en les properes setmanes.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació