Dissabte, 20 d'abril de 2024
incendi

Un incendi destrueix el sota teulat d’un edifici de tres plantes a Esterri d'Àneu

La mala construcció de la teulada i un deficient aïllament tèrmic de la xemeneia s’apunten com a principals causes de l’incendi, que es va originar en un foc a terra

Jordi Ubach Llorens 18 de febrer de 2021 a les 12:24
Estat en què ha quedat l’edifici després de l'incendi | Pere Ticó
Els Bombers de la Generalitat han donat per extingit un incendi que s’ha declarat aquest dimecres a la nit en un immoble de tres plantes a Esterri d’Àneu, concretament al número 12 del carrer Sebastià Ramonich de la població. L’avís es va rebre a les 21:15 hores quan, per causes que s’investiguen, es va declarar un incendi al bloc. Els Bombers han informat que no hi ha hagut persones atrapades ni ferides, tot i que sí que es va haver d’evacuar tot l’edifici.

El foc, que s’ha donat per controlat al voltant de les 3h de la matinada, ha cremat totalment el sota teulat de l'edifici d’apartaments, afectant dos escales amb quatre pisos. La part superior de l’edifici on s’han originat les flames ha quedat molt malmesa per l’incendi, però el foc també ha afectat l’edifici del costat, el corresponent al número 14 del mateix carrer. Els Bombers, que han estat remullant l’edifici durant tota la nit, continuaven treballant aquest matí en la supervisió de l’estructura de l'immoble.
 
Aquest matí els tècnics municipals, juntament amb l’alcalde, Pere Ticó, han supervisat l’estat de l’edifici i han pogut comprovar l’afectació de l’incendi. El que preocupa és l’estat d’una de les parets de que dona a un solar contigu, que ha quedat molt malmesa perquè no té recolzament i perilla de caure. Ticó ha assenyalat que molt a prop hi ha una fusteria i l’objectiu és que no hi hagi més afectacions. L’alcalde ha confirmat també que l’estructura de l’edifici no ha quedat afectada. 

El mal aïllament de la xemeneia, principal hipòtesi

Pere Ticó, ha explicat en declaracions a Pallars Digital que la mala construcció de la teulada i un deficient aïllament tèrmic de la xemeneia s’apunten com a principals causes de l’incendi. “Hem pogut comprovar que el tub de la xemeneia era d'una sola capa i no de doble aïllament, com hauria de ser”, ha assegurat. Això hauria provocat, segons aquesta versió, que la fusta de la teulada s’encengués amb facilitat per un escalfament continuat.

Ticó, que és també bomber voluntari del parc d’Esterri d’Àneu i que ha estat treballant aquesta matinada en l'extinció, ha explicat que la xemeneia estava “neta” i que el foc a terra que ha originat l'incendi estava "ben fet”. L’alcalde ha explicat que tots els veïns de l’edifici han hagut de passar la nit fora de casa i no hi podran tornar fins que l’immoble no estigui del tot sanejat. Els Bombers continuen treballant amb aquest objectiu.
 

Els Bombers sanejant l’edifici, aquest matí, amb un camió escala. Foto: Pere Ticó


Ticó ha detallat la virulència de les flames, especialment en l’immoble del número 12, on es va originar el foc. Segons ha explicat, el foc va ser tan intens en alguns moments que, fins i tot, va afectar l’edifici de l’altre costat del carrer, situat a uns 10 metres, on alguna fusta ha quedat cremada. Les afectacions en aquest immoble, però, són de poca importància.

L’alcalde reivindica més serveis a les Valls d’Àneu

Pere Ticó també ha volgut deixar constància de la “problemàtica” que suposa per als veïns de la part alta del Pallars Sobirà el fet de no disposar d’un camió escala al parc d’Esterri d’Àneu. El més proper està a Sort, a uns 40 minuts de les Valls d’Àneu. El fet de disposar-ne un a Esterri permetria, segons l'alcalde, poder actuar més ràpidament en emergències com la que s’ha produït aquest dimecres. “El parc d’Esterri està ben dotat”, assegura Ticó, però lamenta que “hi faltin efectius”.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació