Divendres, 3 de maig de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 07:30 
El TSJC confirma la condemna a un furtiu que va caçar un isard a Espot i va penjar una foto a Instagram

El TSJC ha confirmat una multa de 3.068,18 euros contra un caçador furtiu denunciat pel Departament d'Acció Climàtica i que va ser descobert el novembre de 2017 després de publicar a Instagram una foto amb l'isard que havia caçat a Espot (Pallars Sobirà). És un dels primers cops que els Agents Rurals poden resoldre una actuació contra el furtivisme gràcies a una imatge penjada a les xarxes socials. El tribunal ha desestimat el recurs d'alçada que havia interposat el caçador, que va capturar il·legalment l'isard sense autorització ni llicència de caça. L'home no podrà obtenir la llicència en 5 anys i també haurà de pagar una indemnització de 2.103 euros al Departament.

 22:30 
El PSOE demana apartar dos dels magistrats del TC que han de decidir si s'atura la reforma del codi penal

El PSOE ha presentat dos recursos d'empara davant del Tribunal Constitucional demanant la recusació del president de l'òrgan, Pedro José González-Trevijano, i el magistrat Antonio Narváez de la revisió del recurs que ha presentat el PP contra la reforma del Codi Penal. El TC es reuneix aquest dilluns per abordar aquesta qüestió després que el Congrés dels Diputats ja hagi aprovat la modificació de la norma, que canvia els criteris d'elecció dels membres del TC per evitar l'actual situació de bloqueig al Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

 15:24 

 15:23 
Bolaños acusa el PP de voler controlar la democràcia "per la porta del darrere"

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha acusat el PP de voler controlar la democràcia "per la porta de darrere" i ha demanat posar fi a la "deriva de tensió institucional". El dirigent del PSOE ha criticat aquest diumenge que els populars "estan intentant dur al límit les institucions democràtiques". A l'espera del ple que ha de celebrar el Tribunal Constitucional (TC) dilluns, Bolaños ha confiat que el tribunal decideixi "justament" i d'acord amb la llei. "No vull ni imaginar quines serien les conseqüències que adoptés una decisió en la línia de la maniobra del PP", ha afegit.

 12:04 
Albiach veu el PSC "més a prop" de Foment que del govern de Sánchez

La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha afirmat que veu el PSC "més prop de la patronal, de Foment, que del govern de coalició de Pedro Sánchez". Així ho ha dit en una entrevista a La Vanguardia en què ha assegurat que si el partit de Salvador Illa no dona suport als pressupostos, "tombarà mesures que impulsa l'executiu de coalició". Segons ella, en aquests moments Catalunya "no necessita eleccions, sinó uns bons comptes per fer front a la crisi", i ha recordat als diferents grups polítics que tenen el "deure" de dialogar i arribar a acords malgrat estar a l'oposició. A més a més, ha considerat que amb el pacte pressupostari signat amb el Govern "comencen a consolidar-se noves majories i pot ser positiu per al país".

 12:04 

 10:44 
Balcells, sobre els pressupostos: "Jo vull uns comptes aprovats, i tant de bo per majoria absoluta"

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha reclamat l'aprovació dels pressupostos del 2023, però no s'ha mullat sobre si prefereix que sigui amb el PSC o amb Junts. "Jo l'únic que prefereixo és que els comptes estiguin aprovats, i tant de bo per majoria absoluta. Tothom ha de tenir la seva responsabilitat i els partits, també", ha assenyalat a Catalunya Ràdio. "No juguem amb la salut ni amb la possibilitat de millorar les condicions de vida de la població. Pressupostos necessaris i al més aviat possible", ha recalcat Balcells, que també ha fet una crida a la "prudència i el sentit comú" des del punt de vista sanitari de cara a les festes de Nadal. "La Covid encara és aquí i la grip està pujant", ha recordat.

 10:44 

 18:15 
Omella diu que la nova llei de l'avortament és "ideològica" i una "barbaritat"

L'arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola ha titllat de "barbaritat" i "ideològica" la nova llei de l'avortament aprovada aquesta setmana pel Congrés dels Diputats. "Hauríem de donar suport a la mare que ha donat a llum, sigui de 16 o de 18 anys", ha valorat en una entrevista a COPE Catalunya. El també cardenal de l'Església catòlica ha assegurat que els fetus són éssers humans i tenen ànima i per això ha fet una crida a les persones embarassades que no vulguin les criatures a donar-les en adopció "perquè les famílies que no en poden tenir els donin una llar i una vida feliç".

 14:52 
Sánchez retreu al PP que demani eleccions anticipades i en canvi "bloquegi" el CGPJ, el TC i el Congrés

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha retret al PP que demani eleccions anticipades "diàriament" i, en canvi, "bloquegi" la renovació d'òrgans on té majoria, com el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) o el Tribunal Constitucional (TC). "Aquí no hi ha eleccions, ni anticipades ni retardades. Aquí el que toca és mantenir els llocs d'aquells que han nomenat, encara que sigui de per vida", ha etzibat Sánchez aquest dissabte des de València. "Si a més necessiten bloquejar el Congrés, no es tallen un pèl i ho fan: així entén la dreta i la ultradreta la democràcia en aquest país", ha continuat el president estatal, que ha defensat amb vehemència la renovació del TC: "Prenen decisions molt importants i ho han de fer amb plena legitimitat i no amb el mandat caducat".

 14:52 

 14:50 
Junqueras demana a PSC i Junts "deixar el partidisme" i donar suport als pressupostos

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha fet una crida a Junts i al PSC a "deixar el seu partidisme i egoisme" per donar suport a uns pressupostos que "són útils per al país". Des de l'acte de presentació de Souli Messaoudi com a candidat d'ERC a l'alcaldia de Martorell, ha defensat que "és hora de construir grans aliances per defensar la justícia i la llibertat". Junqueras també ha acusat la dreta de fer servir els jutges per impedir que "l'esquera transformi la realitat". I és que, a parer seu, volen que siguin com una "tercera cambra legislativa que corregeix, canvia, transforma, veta i impedeix la voluntat popular".

 14:16 

 14:06 
La CUP titlla l'acord del Govern amb els comuns d'"estratègia de màrqueting"

La CUP ha emmarcat l'acord pels pressupostos del Govern amb els comuns en una "estratègia de màrqueting" prèvia a les eleccions municipals. El portaveu dels anticapitalistes, Xavier Pellicer, ha denunciat que l'entesa pels comptes "no aporta cap gir a l'esquerra, cap transformació ni cap reversió de les privatitzacions" en una atenció als mitjans des de Rubí, en l'acte de la campanya Un país en marxa. Així, el diputat cupaire ha lamentat que el Govern "ha renunciat a fer polítiques d'esquerra" i "ha fet seva l'agenda de la patronal i del retrobament".

 11:43 
Albiach celebra que amb l'acord de pressupostos amb el Govern "perd Foment" i "guanyen els catalans"

La líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha celebrat que amb l'acord de pressupostos al qual han arribat amb el Govern "perd Endesa, perd Foment, perd Blackstone i guanyen els catalans". Davant del consell nacional dels comuns d'aquest dissabte ha defensat l'entesa amb l'executiu perquè "ha servit per reorientar les prioritats" als comptes. Després que el PSC s'hagi mostrat recelós per l'ajust de l'impost de patrimoni que han pactat, Albiach els ha advertit que "anar-hi en contra és anar en contra de les polítiques que tira endavant el govern espanyol i posar-se al costat de la patronal, que el vol recórrer al TC".
 

 11:43 

 11:23 
Intercepten una nova carta sospitosa dirigida al consolat d'Ucraïna a Barcelona

Una carta sospitosa dirigida al consolat d'Ucraïna a Barcelona ha estat interceptada aquest divendres al centre logístic de Correus a la Zona Franca, segons han confirmat fonts policials. Els Mossos d'Esquadra han desplaçat al lloc el seu equip de desactivació d'explosius per analitzar amb detall el sobre, que no contenia finalment cap mena d'element electrònic, explosiu ni deflagrant. El 5 de desembre passat ja va ser interceptada una carta amb ulls d'animal dirigida al mateix consolat, situat al número 185 del carrer Numància.

 11:02 

 11:01 
Barcelona dedica una plaça del districte de Sarrià-Sant Gervasi a Antoni Tàpies

La Ponència del Nomenclàtor de Barcelona ha aprovat dedicar una plaça al pintor Antoni Tàpies. L'espai es troba al districte de Sarrià-Sant Gervasi, que ara du el nom de plaça de la Torre, segons ha informat l'Ajuntament en un comunicat. La ponència, reunida dijous, també ha acordat incorporar cinc noms de dona més a carrers i places. Es tracta, segons ha explicat el consistori, de noms que fan referència a dones representants de la memòria de l'activisme veïnal, polític i sindicalista, o també de la cultura i la ciència.

 10:53 

 10:52 
Vilalta, a PSC i Junts: "Si continua la voluntat dilatòria, el Govern aprovarà els pressupostos abans de l'acord"

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha avisat el PSC i Junts que el Govern pot tirar pel dret i aprovar els pressupostos si es continua allargant la negociació sine die i sense resultats. "Si continua aquesta voluntat dilatòria, probablement el Govern haurà de fer un pensament i portar l'aprovació dels comptes al Consell Executiu i després continuar negociant amb els partits al Parlament", ha reflexionat en una entrevista a Catalunya Informació. De fet, la portaveu d'ERC ha volgut deixar clar que "entorpir" la negociació dels comptes per desgastar el Govern "no és positiu per a ningú" i ha insistit que demanen "un exercici de responsabilitat a tothom. Dilatar per dilatar no té cap sentit".

 10:51 

 09:14 
Illa sobre el referèndum: "Saben perfectament que no és possible i els falta coratge per dir la veritat"

Salvador Illa ha assegurat en una entrevista a El món que el referèndum d'autodeterminació que planteja ERC no es pot fer. "Saben perfectament que no és possible i els falta coratge per dir la veritat", ha retret el primer secretari del PSC als republicans. Pel que fa als pressupostos, Illa ha alertat que "queda feina per fer" i ha assegurat que el seu partit no se sent "obligat ni concernit" pel pacte "tancat i barrat" entre ERC i els comuns. Tanmateix, ha reiterat que projectes com el Hard Rock o la B-40 al Vallès són "fonamentals", per bé que en el cas del primer, no ha tancat la porta a negociar-lo fora dels pressupostos com demanen els republicans.

 09:13 

 20:39 

 19:50 
Banc Sabadell apujarà el sou un mínim de 600 euros a tota la plantilla

CCOO ha anunciat un acord amb el Comitè de Direcció de Banc Sabadell pel qual tota la plantilla rebrà l'any vinent un augment de sou d'almenys 600 euros tingui o no complements. Dues setmanes després que el sindicat signés amb la patronal un increment de salari del 4,5%, CCOO va traslladar a la direcció de Banc Sabadell la "conveniència" que l'augment "no fos compensat ni absorbit". Després de diverses negociacions CCOO afirma que ha aconseguit que tota la plantilla cobri aquest mínim, de tal manera que el banc repercutirà la revisió salarial acordada en tots els treballadors. L'acord no impedeix que, a partir del febrer, el banc pugui gratificar qualsevol persona a través dels sistemes interns de remuneració, "més discrecionals".

 19:44 

 18:58 

 16:39 
La CCMA referma la seva aposta pels continguts digitals

La presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Rosa Romà, ha remarcat aquest divendres l'aposta de la corporació pels continguts digitals, i ha emmarcat en aquesta voluntat el projecte d'una plataforma OTT amb continguts en català. En la seva compareixença en la comissió de control de la CCMA al Parlament, ha remarcat que tenen l'"obligació" de tirar endavant aquesta plataforma davant la presència "pobra" de continguts en català a l'entorn digital, i ha dit que el projecte s'ha iniciat amb el desenvolupament de l'eina tecnològica, així com ha demanat la complicitat del sector. En aquest sentit, Romà ha assegurat que la plataforma és un dels àmbits que recull el nou Pla estratègic de la Corporació, presentat fa dues setmanes en societat, i ha remarcat que la CCMA ha de tenir capacitat tant per produir com per adquirir continguts.

 16:38 
Nadal defensa el compromís de les universitats amb el català, però admet que cal incrementar-ne l'ús

El conseller d'Universitats i Recerca, Joaquim Nadal, ha assegurat que el compromís de l'àmbit universitari amb la llengua catalana és "ferm" i "més elevat" que el d'altres camps de la vida social i cultural catalana. Ha admès, però, que queda camí per recórrer pel que fa a la presència d'aquesta llengua en els graus i màsters, que actualment es troba en el 70% i el 33% respectivament. En aquesta línia, ha advertit que si el Govern està a favor d'apostar per l'anglès com a tercera llengua aquestes proporcions no haurien de ser un "gran daltabaix". Ho ha explicat en l'acte de constitució de la Comissió de Seguiment del Pla d'enfortiment del català a les universitats i la recerca, un òrgan que vetllarà pel seu compliment els pròxims quatre anys.

 16:23 

 13:51 

 13:06 
Busquets anuncia que deixa la selecció espanyola

Sergio Busquets ha anunciat aquest divendres que es retira de la selecció. El jugador del Barça no jugarà més amb Espanya després d'una llarga trajectòria en la que ha guanyat un Mundial i una Eurocopa. El veterà migcampista fa un pas al costat tot i que encara era indiscutible en les alineacions de la selecció espanyola, que sota les ordres de Luis Enrique va quedar eliminada als vuitens de final del Mundial de Qatar contra el Marroc.

 11:50 

 09:36 

 07:32 
Twitter bloqueja els comptes de periodistes de The New York Times, Washington Post i la CNN que suposadament van revelar informació personal sobre Musk

La xarxa social Twitter ha bloquejat els comptes de periodistes d'alguns dels principals mitjans dels Estats Units després que suposadament haguessin violat els termes de la plataforma en revelar informació personal sobre el magnat Elon Musk. Tots ells havien informat sobre la prohibició d'un compte de Twitter que publicava actualitzacions en temps real sobre el parador de l'avió privat del multimilionari, ha informat CNN. Durant la jornada del dimecres, Musk va informar que Twitter suspendria qualsevol compte que proporcioni informació de la ubicació en temps real de qualsevol persona, al·legant que és "una violació de la seguretat física". Aquesta prohibició també incloïa publicar enllaços a llocs amb informació d'ubicació en temps real.

 20:09 

 19:28 
La PAH boicoteja un acte de Collboni per reclamar que s'aturi la reforma per desnonar en 48h 

Més d'un centenar de persones vinculades a les PAH catalanes han irromput a un acte del líder del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, per reclamar que els socialistes retirin la seva proposta perquè els jutges dictin desnonaments en menys de 48 hores. Aquesta proposta, que ara es troba en tràmits previs al Congrés, afectaria 300.000 famílies pobres a l'Estat, han denunciat els manifestants. El personal de seguretat ha intentat impedir l'entrada dels activistes, però finalment s'han colat a l'Espai Jove Casa Sagnier. Finalment, Collboni ha parlat breument amb els activistes i s'ha suspès l'acte dels socialistes a Sant Gervasi. Informa David Cobo.
 

 19:27 

 18:55 

 17:19 

 16:05 
Unides Podem acusa el PP de "perpetrar un cop" per intentar que el TC suspengui el ple per reformar el codi penal i el poder judicial

El portaveu d'Unides Podem, Jaume Asens, ha avisat que l'intent del PP d'utilitzar el TC per "substituir la voluntat del poble representada al Congrés" és molt greu. "Han atacat la separació de poders imposant una majoria que va perdre les eleccions", ha denunciat, i ha recordat que els jutges de l'alt tribunal tenen el mandat caducat i no poden ser renovats per culpa del bloqueig ferm del sector conservador del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), contorlat pel PP. "La democràcia sobreviurà, però l'estigma els perseguirà; estan intentant perforar la democràcia amb un cop silenciós", ha dit, davant la indignació dels diputats populars. "Estan perpetrant un cop", ha etzibat Asens enmig dels crits de la bancada conservadora.
 

 16:09 

 15:54 
El PP acusa el PSOE de fer una "llei a mida" per als independentistes

La portaveu del PP, Cuca Gamarra, ha denunciat que no s'han respectat els procediments legislatius ni s'han respectat els drets de l'oposició. Ha acusat el PSOE d'haver-se "mimetitzat" amb aquells que van fer un cop d'Estat l'any 2017 i ha retret a Pedro Sánchez que no hagi format part de la sessió al Congrés. "Avui és un nou pas en la demolició de l'estat de dret i la igualtat dels espanyols davant la llei", ha alertat la portaveu conservadora. "A partir d'avui hi haurà polítics que estaran per sobre de la llei", ha afirmat, i ha dit que el nou codi penal com un exemple clar de fer una llei a mida per líders de l'1-O. "Derogaran un delicte per a ells i per als que vinguin", ha avisat, i ha deixat clar que l'independentisme "ho tornarà a fer".

 15:49 
Rufián defensa que la resolució del conflicte passa per un referèndum: "L'anhel de l'independentisme no desapareixerà"

El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha arrencat la seva intervenció avisant que el nou codi penal no pensa "en el passat" sinó en fets presents i futurs. "L'anhel de l'independentisme no desapareixerà i nosaltres proposem que es voti", ha dit Rufián. El dirigent republicà ha insistit que hi ha una gran majoria de catalans que volen votar en un referèndum, també per votar que no a la independència. "També fem política per a ells, perquè som demòcrates", ha remarcat, i ha insistit que mai més s'ha de "subcontractar" als jutges la resolució d'un conflicte polític. "Hem de legislar perquè això no passi mai més; això correspon a la política", ha afirmat. Rufián ha enviat també un missatge al progressista espanyol: "Nosaltres som spoilers, vostès són els següents; posar-se de perfil o no intervenir... Els següents són vostès. Estan anant a per vostès", ha conclòs.  

 15:29 
Josep Pagès retreu a Rufián que el consideri un "delinqüent" i el portaveu d'ERC li respon que el delinqüent és el pèrit ultra contractat per Laura Borràs

El portaveu de Junts, Josep Pagès, ha acusat el PSOE de fer un "cop d'Estat" el 2017 amb l'aplicació de l'article 155, i ha dit que la "banda" del TC ho va convalidar i també va impedir la investidura de Puigdemont. "El PSOE va aplaudir i ERC i comuns van obeir", ha criticat Pagès. El diputat de Junts ha retret a Rufián que consideri, d'acord amb la nova llei que s'aprovarà, que ell és un "delinqüent" pel seu paper com a síndic de l'1-O. "Li estan donant la raó a Marchena", ha alertat el diputat independentista. Rufián li ha respost, al seu torn, que ell no és un delinqüent, però Luis Enrique Hellín, el pèrit que va contractar Laura Borràs per a la seva defensa en el cas de les Lletres Catalanes. 

 15:42 

 15:29 
Arrimadas, al govern espanyol: "Estan fent el mateix que Puigdemont i Junqueras el 2017"

Just a l'inici del ple, les tres dretes han demanat l'ajornament del ple fins que el TC es pronunciïn o es resolguin les qüestions de reconsideració plantejades pels grups. La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha negat la petició de PP, Vox i Ciutadans. "En defensa de la potestat legislativa continuarem amb el ple i amb l'ordre del dia previst", ha sentenciat Batet davant la indignació de les defenses. El debat ha arrencat amb la intervenció de la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, que ha denunciat que el govern espanyol està repetint el que va fer l'independentisme el 2017. "Aprovaran un codi penal a mida de quatre delinqüents en 48 hores", ha dit.

 15:16 

Kosovo entrega la sol·licitud d'adhesió a la Unió Europea

El primer ministre de Kosovo, Albin Kurti, ha entregat aquest dijous formalment la petició d'adhesió a Unió Europea. Kurti ha presentat la sol·licitud en un simbòlic viatge a la República Txeca, que té la presidència rotatòria del Consell fins que acabi l'any. Kurti ha subratllat que es tracta d'un fet "històric" per al país i ha confiat poder rebre "com abans millor" els documents per avançar en el complicat procés per entrar al club comunitari. Ara, la presidència txeca ha d'informar els estats membre i el Parlament Europeu de la sol·licitud de Pristina i després seran els ministres d'Exteriors dels 27 els que hauran de decidir si encarreguen a la Comissió Europea un dictamen sobre la petició.

 14:24 
El PSC espera deixar en "standby" l'acord en fiscalitat entre Govern i comuns

La portaveu del PSC, Alícia Romero, ha afirmat que el seu partit vol que "d'alguna manera" l'acord en fiscalitat entre Govern i comuns quedi en "standby". El document signat aquest dimecres entre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la líder d'ECP, Jéssica Albiach, inclou introduir els "ajustos necessaris" en l'impost de patrimoni per adaptar-lo a l'impost estatal sobre les grans fortunes. Així com augmentar en un 33% el tribut sobre els pisos buits. En declaracions a Ràdio 4, Romero ha confiat que hi hagi marge per negociar i s'ha mostrat partidària de la "prudència fiscal i no tocar impostos".

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació