Dijous, 25 d'abril de 2024
patrimoni

Recullen més de 1.300 signatures per conservar l’Ubla de Subirà d'Altron

L’Ajuntament de Sort busca finançament per evitar el col·lapse d’aquest paller tradicional, d’un alt valor patrimonial i pràcticament únic a tot el Pirineu

Jordi Ubach Llorens 26 de gener de 2021 a les 09:52
L’Ubla de Subirà d’Altron és un element singular i únic | Associació Carallots d'Altron
Una iniciativa popular porta recollides més de 1.300 signatures per conservar l’Ubla de Subirà d’Altron, un paller tradicional d’un alt valor patrimonial i pràcticament únic a tot el Pirineu situat en aquest nucli del municipi de Sort, a la Vall d’Àssua. Els signants emplacen a l’Ajuntament de Sort, propietari de l’edifici des de 2015, i a la resta d’administracions competents, a que busquin “les solucions adients” per mantenir-lo en bon estat i evitar el seu enderroc.

L’Ubla de Subirà és un edifici singular. Les seves dimensions, la seva ubicació i les característiques arquitectòniques l’han convertit en un element identitari, no només d’Altron, sinó de tota la Vall d’Àssua. L’edifici explica una part important de la història local, els vincles íntims amb la ramaderia i la pagesia, i amb una forma de construir lligada als elements naturals. El seu valor cultural, històric i identitari el converteixen en un edifici “a preservar”, segons els signants. 

Per aquest motiu, demanen a l’Ajuntament de Sort que iniciï “de forma urgent” un procés de treball “que permeti aturar el seu greu deteriorament” i evitar que Altron i la Vall d’Àssua “perdin la seva icona”. 

L’ajuntament busca finançament per evitar el col·lapse de l'edifici

En un comunicat, l’Ajuntament de Sort ha apuntat que l'any 2015 va adquirir la propietat de l’Ubla d’Altron per “preservar i salvar l’edifici d’un enderroc” que hi havia projectat. El consistori explica que degut a l’estat de deteriorament en el qual es trobava el paller, des de l’adquisició fins avui dia, s’han anat realitzant “múltiples actuacions” per apuntalar i reforçar l’estructura.

L’ajuntament ha assegurat que està treballant per poder realitzar a curt termini una intervenció de renovació total del llosat per evitar un possible col·lapse de l’edifici. Assegura que s’ha inclòs la intervenció a l’esborrany de proposta de pressupost de 2021 i s’estan explorant diverses vies de finançament. Amb aquesta intervenció, el consistori preveu solucionar les deficiències estructurals actualment existents i suprimir els potencials riscos que pot representar per a la seguretat.

Des de l’ajuntament lamenten que els municipis petits, amb molts nuclis agregats i un territori extens tenen “un mal endèmic” de manca de finançament per poder mantenir infraestructures, instal·lacions i patrimoni. Asseguren que sense el suport de la Diputació, la Generalitat i demés ens supramunicipals, resulta “impossible” mantenir estructures com la de l’Ubla d’Altron.

 Formulari de signatura per salvar l’Ubla d'Altron

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació