despoblament

Territori impulsa un nou programa per incentivar obres de rehabilitació i de millora als pobles petits

S’invertiran 2 milions d’euros per mobilitzar habitatges perquè tant la població local com els nouvinguts s’hi quedin a viure

El despoblament és una de les principals amenaces del Pallars | Jordi Ubach
per Redacció, 6 de novembre de 2020 a les 07:42 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de novembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha anunciat aquest dijous al Parlament de Catalunya que la conselleria que presideix impulsarà un programa per a la mobilització d’habitatges en el món rural. Es tracta, ha explicat, d’una “proposta per a viure i treballar als municipis petits”, molts dels quals viuen un context “d’estancament i envelliment”, però en els quals “hem detectat un moviment incipient de nous residents”.

El programa s’emmarca dins la iniciativa Rehabilitem.cat, que ha de ser “un programa complert de concertació institucional, de col·laboració público-privada i que ha de comptar amb el coneixement d’actors reconeguts del gremi d’arquitectes, aparelladors i enginyers”, ha dit Calvet.


En els municipis petits “trobem habitatges o solars buits que no estan en el mercat” per la “manca de conservació del parc d’edificis, molts en desús”, ha detallat Calvet. Per aquest motiu, des del departament s’impulsen mesures basades en dos eixos per frenar la pèrdua de població: accions de foment d’accés a l’habitatge i de foment de la rehabilitació. “Volem que l’habitatge compleixi la funció social, també als municipis petits”, ha emfasitzat Calvet.

El conseller ha dit que “farem primer una diagnosi per detectar els actius immobilitzats i després donarem incentius per mobilitzar el parc buit existent, assessorant els ajuntaments i particulars i establint mesures fiscals i ajuts diversos. “Volem resoldre els esculls administratius, jurídics i de gestió”, ha subratllat.


Per això, el Govern destinarà 2 milions d’euros per fer proves pilot, “per detectar problemàtiques, anàlisi de despoblament, el mal estat dels habitatges, les trames del poble, dèficits del lloguer, i les característiques dels propis municipis”, ha dit. El programa actuarà de la mà d’ajuntaments i ens locals, als municipis de menys de 500 habitants, i als municipis de menys de 3.000 habitants que tinguin més de 10 nuclis de població.

Els incentius per rehabilitar habitatges rurals buits “es destinaran a la població local i a la nova població que es trobi en una situació de manca d’accés a l’habitatge i que vulgui convertir-los en primera residència”, ha dit Calvet. 

Un segon eix del programa serà el foment de l’accés a l’habitatge en els entorns rurals. En aquest sentit, el Departament de Territori treballa per “definir diferents modalitats de tinença segons cada cas, com ara masoveria rural, cessió d’ús, dret de superfície, lloguer, propietat o propietat compartida”, ha avançat Calvet.
 

Damià Calvet, aquest dijous, al Parlament. Foto: Territori


Acció climàtica

La rehabilitació d’antics edificis desocupats en petits municipis haurà de tenir molt en compte l’eficiència energètica, atès que tot el programa, que forma part de l’estratègia Rehabilitem.cat, s’emmarca en l’Agenda Verda de Catalunya 2030 i en les línies d’actuació definides pel Govern per impulsar la recuperació econòmica post Covid-19. La millora dels habitatges i la qualitat dels entorns urbans també és un dels eixos de l’Agenda Urbana de Catalunya, actualment en redacció.

“Un dels seus eixos”, ha recordat el conseller, “és l’acció climàtica. Les propostes reconsideren els actuals models urbans i plantegen mesures per a la transformació del teixit urbà i residencial per fer-lo més sostenible”. Cal tenir present que el sector residencial consumeix un 15% de la demanda final d’energia, perquè una part important del parc d’habitatges està construït sense els requeriments d’eficiència energètica necessaris.

“La forma de sortir de la crisi, de recuperar-nos econòmicament com a país i d’actuar enfront de la crisi climàtica, ha de tenir com a còmplice la rehabilitació i la renovació urbana”, ha reblat Calvet.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació