Dimecres, 19 de juny de 2024
energia solar

«Salvem lo Pallars» recull signatures per evitar el macroprojecte de plaques solars al Jussà

La plataforma ha demanat als ajuntaments que s'adhereixin al manifest per evitar "greus afectacions" a l'economia local

Redacció 28 d'octubre de 2020 a les 12:43
Imatge aèria d'una planta fotovoltaica ja instal·lada prop de la presa de la Talarn | Visiondrone
La Plataforma Salvem lo Pallars, aturem el macro parc solar ha iniciat una recollida de signatures per frenar el macroprojecte de 700 hectàrees de plaques solars previst als municipis d'Isona i Conca Dellà, Tremp, Castell de Mur i Talarn. La plataforma ha posat de manifest que la utilització de sòl agrícola per a la instal·lació de grans plantes de producció d'energia fotovoltaica posa en risc el futur de l'agricultura i la ramaderia del Pallars Jussà i "hipoteca el futur del territori", com a mínim, els pròxims trenta anys.


Salvem lo Pallars creu que aquest macroprojecte "no és sostenible per al territori", ja que provocarà "greus afectacions" a l'economia local i demana als ajuntaments que s'adhereixin al manifest. Segons la plataforma, l'impacte visual i ambiental dificultarà projectes en desenvolupament lligats a l'ecoturisme i limita la possibilitat de projectes futurs en aquest àmbit.

És per això que Salvem lo Pallars vol que el futur de la comarca segueixi lligat als valors paisatgístics, naturals i culturals i aposten per un model d'energia sostenible en l'àmbit econòmic, social i mediambiental i que passi per energies netes, de proximitat i autosuficiència. En el manifest, es mostren preocupats perquè la transició energètica s'utilitzi per justificar "l'agressió mediambiental, paisatgística i patrimonial" de la comarca afavorint "l'especulació i lucrant a grans corporacions".

La plataforma ha comunicat que la construcció d'un macroprojecte de 700 hectàrees produiria 350 megawatts de potència amb capacitat per abastir més de 150.000 llars i ha manifestat que l'aportació històrica del Pallars Jussà tant en la producció com en el transport d'energia és més que notable. El Pallars Jussà contribueix activament en l'electrificació de Catalunya, assenyalen.

Per tot, han demanat la col·laboració dels ajuntaments i de les institucions per aturar aquest "model especulatiu" i un posicionament ferm de quin model de comarca es vol.

 Formulari per signar contra el macroprojecte

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació