Dijous, 18 d'abril de 2024
patrimoni

Denuncien l'abandonament i el mal estat de l'església de Sant Serni d'Àrreu

Diverses veus del món de la cultura i de l’art han demanat traslladar els béns mobles si no es pot restaurar el temple

Redacció 11 d'agost de 2020 a les 09:20
Imatge de l'interior de l'església romànica de Sant Serni | Marta Alòs
Diverses veus del món de l'art i la cultura han mostrat la seva indignació per l'abandonament i el mal estat de l'església romànica de Sant Serni d'Àrreu, al municipi d'Alt Àneu. Una situació que l'associació per a la defensa del patrimoni cultural i natural, Hispania Nostra, ja va denunciar el febrer passat, tot alertant sobre el risc de destrucció d'aquest temple del segle X.

A més de la seva degradació, l'església, que va ser inclosa a la Llista Vermella del Patrimoni, té la porta rebentada, un fet que permet que en qualsevol moment es pugui accedir als elements patrimonials de l'interior, especialment les piques baptismals romàniques. En aquest sentit, l'historiador de l'art i professor a la Universitat de Lleida, Albert Velasco, va demanar al bisbat d'Urgell i al departament de Cultura que actuin al temple de manera urgent, o almenys que es traslladin els béns per tal que no siguin víctimes del pillatge. 

La crida, feta per les xarxes socials, va ser resposta per la consellera de Cultura, Maria Àngels Vilallonga, que va assegurar que ja han parlat amb el bisbat i que estan treballant per tal de recuperar els béns. Per la seva banda, l'alcalde d'Alt Àneu, Xavier Llena, va declarar al diari Segre que fa uns mesos es van reunir amb el bisbat per trobar una solució, i que ja han sol·licitat ajuts econòmics a diferents administracions perquè assumeixin part dels costos de reparació. 
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació