Dijous, 25 d'abril de 2024
memòria històrica

La historiadora Noemí Riudor publica el llibre «Memòria històrica. Fent recerca del Pirineu a l'Ebre»

Es tracta d'un recull d'històries sobre 24 persones que van viure i patir les conseqüències de la Guerra Civil

Tomàs Garcia Espot 6 d'agost de 2020 a les 10:56
La historiadora pallaresa, Noemí Riudor | Arxiu Comarcal Pallars Jussà
La historiadora Noemí Riudor ha publicat un llibre sobre la Guerra Civil titulat Memòria històrica. Fent recerca del Pirineu a l'Ebre, on recull un total de 24 històries de persones que van patir les conseqüències del conflicte, la majoria combatents que hi van perdre la vida. Els relats, però, van més enllà de la pròpia guerra, i posen el focus en les pèrdues que va provocar i que s'allarguen fins als nostres dies.

En paraules de l'autora, l'objectiu del llibre és "posar en valor la recerca en matèria de memòria històrica evidenciant el retorn social que té". A més, apunta que la publicació "és un reconeixement a les persones que van viure i patir el conflicte, així com a les famílies que han preservat el seu record".
 

Imatge de la coberta del nou llibre de Noemí Riudor Foto: Garsineu Edicions


Entre les històries dels combatents, també n'hi ha sobre dues dones: per una banda, una infermera d'un tren hospital republicà, mentre que l'altra gira entorn d'una dona que va patir violència de gènere. Aquesta última s'ha escrit preservant l'anonimat i integra detalls sobre altres dones que van patir la mateixa situació i que, paradoxalment, una violència les va alliberar de l'altra. 

Segons Riudor, el que fa diferent aquestes històries és com han estat conservades per les famílies. "La mare, la germana o l'esposa és qui preserva la memòria de cadascun d'ells". En aquest sentit, l'autora explica que "el compromís d'aquestes dones en el record i la memòria del seu ésser estimat va fer que traspassessin a la següent generació la necessitat de saber què va passar". 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació