Diumenge, 21 de juliol de 2024
os bru

​VÍDEO: Nova cabana per al pastor de la Ribera de Tírvia per vigilar el ramat d'atacs d'os durant l'estiu

L'habitacle ha quedat instal·lat a 2.300 metres amb l'ajut d'un helicòpter que ha transportat les peces

Redacció 23 de juny de 2020 a les 09:23

El pastor que aquest estiu vigilarà els ramats agrupats a la Rivera de Tírvia tindrà una nova cabana. S'ha instal·lat aquest dilluns a 2.300 metres d'altura amb l'ajut d'un helicòpter. La cabana, molt més condicionada que l’antiga, està dividida en quatre mòduls que s'acoblen amb un sistema molt senzill d'ancoratges amb la finalitat que puguin ser fàcilment desmuntables i transportables.


D'aquesta manera, la Generalitat reforça la protecció del ramats agrupats dins del programa de prevenció de danys causats per os. L'objectiu és afavorir la cohabitació de l'activitat ramadera i la fauna salvatge i concentrar esforços d'infraestructura i vigilància per protegir els animals les 24 hores del dia.

Amb aquest equipament es vol millorar les condicions de treball i descans del personal encarregat de la pastura dels quatre agrupaments de ramats. Es tracta dels agrupaments de Boldís-Àreu, Bonaigua, Isil i Tavascan, que sumen 3.450 caps de bestiar oví. Enguany no s'inclouen els de la Val d'Aran, que tenen competències pròpies. Una segona cabana s'instal·larà a Ventolau a principis de juliol.

Aquest nou sistema de cabana permet que en cas de necessitat pugui ser transportada i utilitzada en una altra zona de pastura, sense generar cap impacte en el medi. De fet, abans de ser instal·lada, la cabana estava a prop del nucli d'Àreu, separada en quadre mòduls. Aquests han estat traslladats en helicòpter fins al punt escollit per posar la cabana i en poc més d'una hora ha quedat acabada i llesta per passar l’estiu. La ubicació l'ha escollit el pastor: una zona amb bona visibilitat, amb aigua a prop i amb cobertura de telefonia mòbil per poder avisar en cas de necessitat.

Dissenyades per Bunyesc Arquitectura i construïdes per Fustes Sebastià, queden totalment integrades en el paisatge. Són principalment amb fusta de pi negre, amb una part de l'exterior folrada amb xapa que els aporta lleugeresa i tenen una superfície de 15 metres quadrats interiors. A més, són autosuficients, amb un sistema elèctric autònom de 1000 watts, alimentat per dues plaques solars que permeten l'ús d'alguns electrodomèstics.

Aquestes instal·lacions formen part de les actuacions incloses dins del programa de prevenció de danys causats per os per al 2020, elaborat pel Departament de Territori. Els 84.485 euros invertits en la vigilància dels quatre agrupaments de ramats a la zona de presència permanent d'os, es destinaran a la contractació de quatre pastors i tres ajudants de pastors durant la temporada de pastura d'estiu, a la compra de material necessari per realitzar els tancaments electrificats per protegir el bestiar durant la nit, i la manutenció dels gossos de protecció de ramats.

Es vol, així, donar continuïtat a les mesures de prevenció de danys al sector primari durant la temporada de pasturatge en alta muntanya i de transhumància apícola, més enllà del projecte PirosLife de consolidació de l'os bru als Pirineus, que va acabar l’any passat. 
 

Un helicòpter transportant la cabana de pastor de la Ribera de Tírvia. Foto: ACN


Totes aquestes actuacions que es fan pretenen donar resposta als ramaders locals que poden patir atacs i depredacions del bestiar domèstic, principalment d'ovelles i cabres per part de l'os. L'objectiu és possibilitar la coexistència entre la ramaderia de muntanya i l'os bru, i que la presència d'aquest no sigui un inconvenient afegit per a l'activitat ramadera.

Els possibles atacs d'os bru s'acostumen a produir de nit, quan el plantígrad està més actiu. En els agrupaments de ramats, durant la nit les ovelles s'han de tancar en pletes ramaderes electrificades (preferiblement mòbils) proporcionades per la Generalitat, per tal d'aplicar una barrera física entre l'os bru i el ramat, i facilitar la feina defensiva dels gossos de protecció al costat del refugi on dorm el pastor. La presència del pastor i els gossos de protecció durant la nit és imprescindible perquè els atacs no es produeixin o fracassin, com s'ha comprovat i documentat en diverses ocasions.

Mesures d'autovigilància

Tanmateix, als ramaders que no s'adhereixen als agrupaments del projecte se'ls ofereix la possibilitat que ells mateixos realitzin la vigilància, amb el tancament del bestiar durant la nit amb tancats electrificats o en infraestructures fixes que puguin prevenir els danys d'os bru, en les pastures d'estiu, a cotes elevades. Aquest servei és compensat econòmicament per la Generalitat.
 

Detall del muntatge de la cabana de la Ribera de Tírvia. Foto: ACN


Suport més enllà de la zona de presència continua

A la franja de seguretat de 10 quilòmetres respecte de la zona de presència continua d'os bru, enguany també s'aplicaran actuacions de suport a la prevenció de danys als ramats que pasturin en zones on s'hagin detectat indicis de la presència d'os bru durant els darrers dos anys, o que hagin patit algun dany confirmat causat per os bru, en els darrers dos anys.

En aquests casos els ramaders s'hauran de comprometre a una vigilància mínima de 6 hores per jornada, amb l'apletat del ramat durant la nit amb pastors elèctrics i gossos de protecció. S'estima que s'acullin a aquesta mesura 1.000 caps de bestiar a l'Alta Ribagorça.

Assegurança per al bestiar agrupat

A més de les indemnitzacions per danys produïts per os bru, enguany també es contractarà, mitjançant Forestal Catalana, una assegurança per al servei de custodia dels agrupaments promoguts per Departament de Territori i Sostenibilitat el 2020, que cobrirà els possibles danys provocats per fauna domèstica i salvatge aliena als agrupaments (gossos ensalvatgits, guineus i similars) o per causes climàtiques i antròpiques.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació