Dimarts, 23 d'abril de 2024
agència de la natura

Esterri de Cardós proposa «Casa Bringué» de Ginestarre com a seu de l’Agència de la Natura al Pirineu

El consistori ha demanat per carta a les entitats locals de la comarca que donin suport a la iniciativa

Jordi Ubach Llorens 18 de juny de 2020 a les 10:13
Casa Bringué està situada a Ginestarre | Projecte Boscos de Muntanya
L’Ajuntament d’Esterri de Cardós ha ofert al Govern la possibilitat que les instal·lacions de Casa Bringué de Ginestarre, que són propietat del Departament de Territori des de l’any 2009, puguin acollir la seu de la nova Agència de la Natura de Catalunya al Pirineu. Per fer-ho possible, ha demanat per carta a les entitats locals de la comarca que donin el seu suport a aquesta iniciativa.

El consistori contempla aquesta possibilitat davant el compromís del conseller de Territori, Damià Calvet, de portar a terme un desplegament territorial de l'Agència de la Natura, consistent en una estructura descentralitzada ubicada en aquells indrets amb més relació amb el patrimoni natural.


En un comunicat, l’ajuntament al·lega que la comarca del Pallars Sobirà “hauria de ser una de les seus” del nou ens, tant per la seva localització “al centre de la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran” com per “l’afectació de figures de protecció que té al seu territori”. Considera que l’Agència de la Natura “pot esdevenir una oportunitat pel territori i permetre el retorn de jovent a la comarca” i per aquest motiu s’emplaça a “participar activament” en l'elaboració dels estatuts i a “treballar” perquè la seva seu al Pirineu estigui al Pallars Sobirà. 

A més, l’Ajuntament d’Esterri de Cardós considera que els tres municipis de les Valls del Cardós sempre han estat “al marge i sovint oblidades” a l’hora d’acollir organismes públics “per la seva condició de vall perifèrica”. Aquesta agència, segons el consistori, pot ser l’oportunitat d’equilibrar la comarca en matèria de representació pública i un motor de dinamització per a tota la vall.

Casa Bringué de Ginestarre és propietat del Govern des de l’any 2009, quan la va adquirir per ubicar-hi un centre de gestió secundari del Parc Natural de l’Alt Pirineu, un equipament temàtic destinat als visitants, un Punt d'Informació del Parc i un espai multiús, que pogués acomplir funcions de sala d'exposició temporal. Actualment hi ha el projecte d’una aula ambiental i un museu etnogràfic.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació