Dijous, 25 d'abril de 2024
diputació de lleida

La Diputació destinarà més de 750.000 euros per al manteniment de camins al Pallars

Tremp i Baix Pallars seran els municipis pallaresos que més diners rebran per adequar els camins de titularitat municipal

Tomàs Garcia Espot 22 de maig de 2020 a les 11:43
La majoria dels municipis rebran 10.000 euros anuals, quatre vegades més que en pla anterior | CCPJ
La Diputació de Lleida aprovarà en el proper ple del dia 28 de maig un pla econòmic anual per a ens locals destinat a l'arranjament de camins municipals i dotat amb quatre milions d'euros. Una xifra que dobla la de l'anterior pla, que fins ara només es convocava cada dos anys, i que a més, suposarà multiplicar per quatre els fons que s'aporten als ajuntaments anteriorment. 

Segons aquest nou pla, el Pallars rebrà més 750.000 euros, dels quals 386.466 seran per al Sobirà i 365.929 per al Jussà. De fet, dos dels cinc municipis -a excepció de la ciutat de Lleida- que rebran més diners per adequar els seus camins són del Pallars, concretament Tremp i Baix Pallars, que rebran 57.000 i 39.000 euros respectivament. Pel que fa a la resta de municipis, obtindran al voltant de 10.000 euros en un any, quatre vegades més del que disposaven fins ara, mentre que les entitats menors en rebran 4.300 cada una.

En aquest sentit, el diputat de Serveis Tècnics i alcalde de la Pobla de Segur, Marc Baró, ha destacat que aquesta “és la plasmació pràctica del principi d'equitat: més diners per a qui més necessitats té”. Baró ha assenyalat que “estem parlant d'un pla de camins i, per tant, els diners no es poden repartir al 100% de manera igualitària”.

Baró afegeix que el pla segueix un principi de “discriminació positiva”, ja que “els municipis amb més nuclis i més extensió a Lleida acostumen a ser els del Pirineu, precisament els que estan en més risc de despoblament i amb una població envellida”. En aquest sentit, assegura que “si no fem accions per a garantir la mobilitat amb un mínim de seguretat en aquests municipis, poc podrem fer per a combatre el despoblament”. 

Per altra banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, destaca que "tornem a portar a la pràctica el principi de transparència, ja que en el mateix ple es donaran a conèixer els criteris i les quantitats que rebran tots els ens locals".

Un mecanisme, de fet, ja utilitzat a l'hora d'aprovar els plans de Salut i Cooperació Local. Tanmateix, Talarn assegura que aquest fet no respon a les urgències provocades per la Covid-19, sinó a "la voluntat d'aquest govern d'eliminar els ajuts discrecionals, moltes vegades sense publicitat necessària quan es tracta de diners públics". 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació