Divendres, 19 d'abril de 2024
coronavirus

El CAP de Tremp és el primer en realitzar les proves PCR al Pallars

Els centres de la Pobla de Segur i Sort van rebre ahir els materials necessaris i està previst que avui comencin a realitzar els tests a pacients amb símptomes

Tomàs Garcia Espot 12 de maig de 2020 a les 10:35
Exterior del CAP de Tremp | ICS
El CAP de Tremp ha estat l'únic que aquest dilluns ha pogut iniciar les primeres proves PCR a pacients amb símptomes de Covid-19, ja que els altres centres del Pallars, el de la Pobla de Segur i el de Sort, no van rebre els tests fins ahir. A l'ABS de Tremp, on segons dades del Departament de Salut hi ha comptabilitzats fins a 324 casos sospitosos, es va realitzar només un test preventiu, concretament a un pacient que havia ser operat properament. Per altra banda, des del CAP de la Pobla asseguren que començaran a realitzar les proves aquest dimarts. 

La directora del CAP de Tremp, Teresa Montanuy, ha detallat a Pallars Digital els tres tipus de casos en què es pot realitzar una PCR. "El primer, si es tracta d'una persona amb simptomatologia clara per coronavirus; en segon lloc, la gent que començarà a treballar després d'haver estat confinada; i finalment, i de manera preventiva, per si algú s'ha sotmetre a una operació quirúrgica", com és el cas del primer test que s'ha realitzat al centre de la capital del Jussà. 


Avui mateix, però, està previst que es realitzin cinc proves més. El procediment consistirà en què membres del CAP es desplaçaran fins la plaça Doctor Pascual, on es trobaran amb els pacients que es faran la prova dins el propi cotxe. Un cop allà, i amb la indumentària de protecció corresponent, es realitzaran les PCR sense que els pacients hagin de baixar dels seus vehicles. Montanuy assegura que aquest mètode "és de gran eficàcia per evitar possibles contagis". 

Proves també als cossos de seguretat a l'ABS del Sobirà

Al Pallars Sobirà, amb 16 casos confirmats des de l'inici de la pandèmia, el CAP de Sort començarà també aquest dimarts a efectuar les proves PCR als pacients amb simptomatologia. Fonts de l'ambulatori, però, encara no han pogut concretar quants pacients seran sotmesos a les proves, però asseguren que disposen de material suficient, i que en aquest sentit "no posaran limitacions". 


Tanmateix, però, recorden que només podran fer les proves als pacients amb símptomes evidents de coronavirus, ja siguin pacients espontanis que acudeixin al CAP o persones confinades i amb pocs indicis de millora. Per altra banda, també es realitzaran proves als membres dels cossos de seguretat i personal de l'àrea pública, així com als pacients que s'hagin de sotmetre a una operació quirúrgica. 

Totes les proves realitzades en les tres àrees bàsiques de salut del Pallars seran enviades a l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, des d'on s'han compromès a enviar els resultats en un màxim de 48 hores. Tanmateix, han assegurat que en cas que no hi hagués prou temps per obtenir-ne els resultats, aquestes serien derivades a altres centres per agilitzar el procés. 

Marea Blanca denuncia manca de tests a l'Alt Pirineu i l'Aran

Per altra banda, l'assemblea en defensa de la sanitat pública de Ponent, Marea Blanca, va denunciar ahir que quatre dels set CAP de la regió sanitària de l'Alt Pirineu i l’Aran, concretament els de Sort, Oliana, la Seu d'Urgell i Puigcerdà, encara no havien rebut els materials per a realitzar les proves. Un extrem, però, que ha estat desmentit en el cas de l'ABS del Pallars Sobirà pel metge del CAP de Sort, Miquel Bretcha, que ha assegurat a aquest diari que tant a Sort com a Llavorsí i Esterri d'Àneu van rebre els tests ahir al matí. 
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació