Dijous, 18 d'abril de 2024
economia

​Pallars Actiu alerta del risc de despoblament degut a la crisi del coronavirus

La Societat de Foment del Pallars sondeja l’empresariat pallarès d'on s’extreu que 8 de cada 10 enquestats té una activitat econòmica d’entre el 0 i el 25%

Jordi Ubach Llorens 4 de maig de 2020 a les 11:08
La restauració pallaresa, juntament amb el turisme, els sectors més colpejats | ACN
La Societat de Foment del Pallars, Pallars Actiu, alerta de la possible acceleració exponencial del despoblament a les comarques pallareses com a conseqüència de la crisi provocada pel coronavirus, que ha deixat a 8 de cada 10 empreses amb una activitat econòmica d’entre el 0% i el 25%. Són dades extretes de l’enquesta que l’entitat ha elaborat entre l’empresariat pallarès durant la primera quinzena d’abril i que ha obtingut un 17% de participació.

Segons es desprèn d’aquestes dades, el sector econòmic que s'ha vist més colpejat per aquesta crisi ha estat el de la restauració i el turisme, ja que van ser els primers en tancar els seus negocis i molt probablement seran els darrers a poder realitzar la seva activitat al 100%. Es tracta, a més, d'un sector "clau" en l'economia de les dos comarques. 

Més del 51% de respostes van ser d'autònoms i un 33% de societats limitades. El 16% restant van ser respostes de cooperatives, SCP o CB, per tant, segons Pallars Actiu, es tracta d'una "representació realista" de l'economia pallaresa on el petit empresari n'és el protagonista. El sector econòmic que més ha respost és el de la restauració i el turisme, en un 36%.


La majoria de l'empresariat s'ha acollit o té pensat acollir-se a una o més mesures que l'Estat i la Generalitat han posat a la seva disposició. Els ajuts més demanats són en un 35% la prestació per cessament d'activitat i la tramitació d'ERTO's en un 25%. Això determina que, segons les respostes donades, un 17% d'empreses ja se'ls ha fet un ERTO. En nombre de treballadors, el percentatge augmenta quasi doblant-se en un 31%. 

La preocupació serà, segons Pallars Actiu, veure com es podrà revertir la situació un cop se superi la crisi sanitària per tal que aquest gruix de gent pugui tornar a treballar amb certa rapidesa. Si no és així, la Societat de Foment del Pallars alerta d'una possible acceleració exponencial del despoblament dels Pallars, ja que la gent que no trobarà oportunitats “marxarà”.


Una altra de des dades que ha donat l'enquesta és que pel que fa a les pèrdues econòmiques. Un 26% de l'empresariat enquestat calcula que són d'un valor superior als 20.000 euros. Pallars Actiu estima que “hi haurà una economia que entrarà en regressió si l'administració pública no ho reverteix amb pactes globals des d’Europa”. 

Els empresaris enquestats també han donat alguns suggeriments per revertir la situació, com la condonació d'impostos de societats, la seguretat social, la quota d'autònoms i també la condonació o demora dels IBI's de locals comercials, entre d'altres. Pallars Actiu ha anunciat que durant aquest mes preveu fer trobades virtuals amb administracions públiques pallareses i també amb el sector privat de les dos comarques per poder combatre amb més força la situació.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació