2 de març de 2024
coronavirus

Pedro Sánchez desconfinarà els nens el dia 27 i accepta diferenciar territoris

El president del govern espanyol anuncia que durà al Congrés la doble proposta d'allargar el confinament fins al 9 de maig i d'alleugerir-lo per als infants

Pep Martí 18 d'abril de 2020 a les 22:12
Pedro Sánchez, en compareixença aquest dissabte | ND
S'allargaran el confinament i l'estat d'alarma, però quedarà alleujat per als menors d'edat. Així ho ha anunciat aquest dissabte el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha explicat que demanarà al Congrés que prorrogui l'estat d'alarma fins al 9 de maig i que, a la vegada, demanarà que els nens puguin sortir de casa seva "amb limitacions" a partir del dia 27.

L'anunci de Sánchez arriba només unes hores després que el Govern hagi anunciat el seu propi pla de desconfinament per als menors de edat, que ha de ser aprovat pel govern espanyol. Sánchez, de fet, ha explicat que vol sentir l'opinió dels presidents autonòmics per aplicar aquest "alleujament" del confinament per als infants. 

Sánchez ha dibuixat un horitzó d'una "lenta marxa" cap a la nova normalitat, per saber si està controlada o no la pandèmia. El president ha assegurat que deixar sortir els nens al carrer no "representa un risc" i espera poder prendre més mesures similars properament.


"Quan ens assegurem que derrotem el virus i el nostre sistema de salut estigui llest, avançarem en la desescalada", ha assenyalat Sánchez, que ha precisat que, si les condicions ho recomanessin, tornaria a endurir les mesures de confinament.

El paper de les comunitats autònomes 

A una pregunta de NacióDigital sobre les propostes de les comunitats autònomes per combatre la pandèmia que el seu govern hagués acollit, Sánchez ha respost que "la majoria de comunitats estaven d'acord amb l'aprovació del decret de l'estat d'alarma. Així m'ho van fer saber en la primera conferència de presidents". El president espanyol també ha esmentat que l'aprovació del permís retribuït recuperable dels treballadors va ser "aplaudit" per diverses comunitats autònomes.  

Hi ha hagut unes decisions "compartides", ha afirmat, tot i que ha reconegut que pot haver-hi "algunes comunitats" que volguessin mesures més dures o aplicades abans, perquè "aquest és un estat compost". El president ha assenyalat també els municipis com una "peça clau" en la desecalada del confinament.


Sánchez també ha apuntat que la desescalada no té perquè ser "homogènia", de forma que s'obre a diferenciar-la per territoris. Ara bé, ha matisat que aquesta diferenciació no ha d'estructurar-se necessàriament en base a criteris territorials "de províncies o comunitats autònomes". Sí que serà asimètrica, però els experts decidiran com, ha detallat.

El president espanyol ha subratllat la importància que està tenint la "responsabilitat" i la "disciplina social" per vèncer la pandèmia. El líder socialista ha volgut enviar un missatge optimista i s'ha mostrat confiat que la resposta global que donarà la Unió Europea serà positiva també i estarà a l'alçada del repte global que suposa el coronavirus.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació