Dilluns, 20 de maig de 2024

Volem lo tren?

Pallars Digital 13 de desembre de 2013 a les 09:24
 
L´altre dia el periodista David Marín publicava un excel·lent reportatge al diari El Punt Avui on explicava la lamentable situació de la línia del tren que uneix Lleida amb la Pobla de Segur. No només oferia una imatge tan trista com real de les estacions, sinó que el text no oferia cap esperança a l´optimisme. Els problemes amb l´ample de via, per exemple, fan pràcticament impossible trobar trens per fer funcionar la línia. Del reportatge, la part que em va sobtar, perquè no en tenia coneixement, és que hores d´ara és impossible baixar en tren des del Pallars a Lleida a fer uns encàrrecs o unes compres i tornar a pujar. I només es tenen dues hores per enllestir a la Pobla, si es fa el viatge contrari, abans d´agafar el tren de tornada. A dia d´avui és més fàcil anar i tornar des de Barcelona a Marsella en tren que no pas anar i tornar des de la Pobla a Lleida en tren. Increïble.
 
El problema és, doncs, gravíssim. Hi ha dues opcions, al meu parer. La primera és que les administracions deixin de prendre el pèl a la gent i diguin que la línia és inviable en el seu estat actual. En conseqüència, que només sigui operativa a l´estiu com a eina turística a través del Tren dels Llacs i tan contents. Ens estalviarem diners, deixarem de semblar rucs i podrem utilitzar les estacions de manera diferent. Per exemple, que es posin a la venda o lloguer social per a famílies que s´hi vulguin instal·lar. No calen condicions ni requisits. N´hi ha prou que s´hi visqui perquè no caiguin a terra, com està passant.
 
L´altra opció és prendre´s la línia seriosament i apostar-hi. No és un problema de falta de població al territori. Només cal anar a Suïssa per comprovar que el tren i els cremalleres arriben als llogarrets més amagats i poc poblats. Una bona xarxa ferroviària demostra la modernitat d´un país i la seva sostenibilitat. Més encara: la línia s´ha d´allargar fins a Vielha i electrificar completament. Algú dubta que molts barcelonins no aniríem a la Val d´Aran o al Pallars en tren si se´ns garantís un viatge ràpid i segur, d´un màxim de tres hores? Vull creure que si volem construir una Catalunya independent és per bastir un país que s´assembli més a Suïssa que no pas a Espanya.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Etiquetes:
Opinió