Dijous, 25 d'abril de 2024
aigua

Castell de Mur, entre els municipis més contaminats per nitrats a l'aigua

L’Agència Catalana de l’Aigua afegeix el municipi pallarès al nou mapa de zones vulnerables i l’ajuntament tem les limitacions que aquesta mesura pot ocasionar

Jordi Ubach Llorens 11 de març de 2020 a les 09:33
Vista general de Guàrdia de Noguera | Darío Albert
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha elaborat un nou mapa de zones vulnerables per nitrats procedents de fonts agràries que afegeix 45 municipis de 19 comarques als que ja hi havia fins ara. Un d’aquests nous municipis és el de Castell de Mur. Es tracta de l’únic municipi pallarès que apareix en aquesta llista, que determina aquelles zones que tenen una concentració de nitrats a l’aigua superior a 50 mg/l.

Segons ha explicat a Pallars Digital l’alcalde de Castell de Mur, Josep Maria Mullol, l’ACA ha detectat al municipi pallarès una acumulació de nitrats inorgànics, un fet que el porta a sospitar que hi pugui haver una contaminació dels aqüífers “provinent d’altres zones”. En aquest sentit, Mullol ha lamentat que l’ACA no els ha informat “de manera adequada” i que tampoc els ha indicat quin ha estat el punt de captació de la mostra.

L’alcalde ha assegurat que la inclusió de Castell de Mur al nou mapa de zones vulnerables per nitrats procedents de fonts agràries pot implicar “limitacions molt concretes i controls més exigents” a les explotacions agràries del municipi. L’alcalde ha alertat que axiò pot perjudicar les possibles instal·lacions de granges al municipi o als permisos que es puguin demanar per ampliacions.

Ara la Generalitat ha posat a informació pública la revisió de les zones vulnerables. Els territoris afectats disposen de temps fins el 20 de març per a consultar la informació de manera presencial a les diferents seus de l'ACA o bé per via telemàtica. Mullol ha assegurat que el consistori està recopilant tota la informació per tal de presentar al·legacions dins el plaç establert.

Què és una zona vulnerable?

Una zona vulnerable en relació a la contaminació de l'aigua per nitrats és una àrea d'un territori identificada com a potencial contaminant de masses d'aigua ja contaminades per nitrats, o que ho estaran si no s'apliquen mesures preventives. La determinació de quines àrees es consideren oficialment com a zones vulnerables correspon a la Generalitat de Catalunya, a través de l’ACA, en base als criteris fixats a nivell d'Unió Europea.

La revisió que ara es porta a terme és fruit dels resultats obtinguts del darrer report quadriennal per al període 2012-2015, dels resultats de les xarxes de control dels Programes de Seguiment i Control duts a terme per l’ACA fins al 2018, i de les dades de nitrats provinents del Programa de vigilància i control sanitari de les aigües de consum humà de Catalunya del Departament de Salut.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació