Divendres, 19 d'abril de 2024
Dis la teva!

Comunicat del grup organitzador del Festival d'Arts «Siartb» de Vilamur

Manifest del col·lectiu que ha gestionat el festival en les seves dos primeres edicions

Redacció 31 de gener de 2020 a les 17:10
Enterrament simbòlic del festival Siartb, el passat dimecres. | Tati Finchi
El col·lectiu de persones que durant dos anys hem gestionat l’organització del Festival d'Arts SIARTB ens veiem empeses a emetre aquest comunicat. Volem difondre la decisió de l’Ajuntament de Soriguera que, sense dir-nos-ho directament, ha decidit no comptar més amb nosaltres, i volem explicar com han anat les coses.

1. La idea de fer un esdeveniment per donar a conèixer l'art i els artistes de la comarca va sorgir de l'Ajuntament de Soriguera l’any 2018. En una convocatòria a artistes de la comarca va néixer un grup organitzador que, de forma voluntària i altruista, vam començar a treballar per un esdeveniment artístic-cultural que rebria el nom de SIARTB. El grup ha estat obert a tothom i ha treballat durant dos anys des del cor i l'estima per la cultura, l'art, el territori i la seva gent.

2. Les dues edicions del Festival van tenir molt bona acollida tant per part dels veïns i veïnes del municipi, com dels artistes i visitants.

3. Dies després de la segona edició del Festival es va generar un problema greu de confiança i comunicació entre l’Ajuntament i l'organització. El resultat van ser acusacions molt dures per part de l’Ajuntament, acompanyades de sospites infundades i ambient de safareig. Per part de l’organització vam intentar reconduir el conflicte, parlant i recolzant les parts implicades, però l’Ajuntament, en comptes de crear un espai de diàleg, de cooperació i de respecte mutu, va escampar la seva versió.

4. A partir d’aquests fets, l’organització va demanar reiteradament una reunió amb l’Ajuntament. L’objectiu era fer una valoració conjunta del Festival i aclarir els fets esmentats en el punt anterior. Vam percebre una manca absoluta de voluntat per reunir-se amb nosaltres, però, després d’insistir, tres mesos després del festival la reunió es va dur a terme. En aquesta reunió:

- no vam rebre cap paraula d’agraïment pel temps i l’esforç invertit. Tot el contrari. Es va qüestionar la qualitat dels espectacles, es va parlar d’un suposat descontentament dels visitants i es va restar valor a la feina feta, a la professionalitat de l’organització i a la repercussió del Festival. Curiosament, un dels aspectes que l’Ajuntament va valorar més positivament va ser l’activitat amb rucs.

- es va debatre el pressupost del Festival, prèviament pactat amb l’Ajuntament el mes de maig. El primer any el grup impulsor del SIARTB va treballar des del voluntariat. En la segona edició es va establir un import de 6.000 € per compensar aquest grup impulsor de 9 persones. Pel que fa al pressupost, l’hem respectat amb total rigorositat. Segons dades del mateix Ajuntament, tan sols hi ha un increment d'un 5%.

5. Fa poques setmanes ens vam assabentar per tercers que l’Ajuntament prescindia de nosaltres i que havia buscat una persona nova per gestionar un futur Festival. Sense consultar-ho als habitants del municipi de Soriguera, al veïnat de Vilamur, als regidors de l’oposició o a l’organització del Festival, l’Ajuntament ha decidit acabar amb la feina feta i la seva projecció de futur.

A la vista de tot el que s’ha explicat:

- No entenem que ningú de l'Ajuntament ens hagi comunicat la seva decisió, ja que sempre hem mostrat disposició a parlar, rebre opinions, crítiques i buscar solucions. Denota una falta de dignitat, impròpia d'un ajuntament, i és un exemple més de la gestió opaca dels polítics que no entenen que gestionar un municipi és comptar i recollir l’opinió de tothom.

- El fet de no estar constituïts com a grup estable ens deixa desprotegits davant dels qui crèiem que ens protegien. Encara no entenem aquest tracte irrespectuós i immerescut, i lamentem que la nostra llibertat de decisió i l’exercici dels nostres drets com a organitzadors queden limitats a l'interès partidista dels que governen l’Ajuntament.

- Ens trobem davant d'un greu problema generalitzat en el sector cultural: la ingerència política. Esdeveniments amb una bona acollida desapareixen per la visió del partit governant, molts cops sense formació competent en cultura i condicionats, a més, pels seus interessos partidistes.

En definitiva, tenim un Ajuntament amb molt poca sensibilitat, una gran manca d’esperit comunicatiu i de treball en equip, i amb forts prejudicis cap al nostre col·lectiu. Un Ajuntament que, sense donar la cara, ha trencat les relacions i la manera és acusar-nos i fer-nos sentir que la nostra feina no ha estat a l’alçada de les seves expectatives.

Respecte al nou projecte de l’Ajuntament, respectem les persones que ho portaran i en formaran part; els desitgem tota la bona sort que l'art, la cultura i el municipi es mereix; i agraïm al nou organitzador que hagi contactat amb nosaltres per a fer-nos integrants. Lamentablement, després de tot el que ha passat, se'ns fa molt difícil tornar a treballar amb un Ajuntament que actua d’aquesta manera.

No volem acomiadar-nos sense fer arribar un gran agraïment a les veïnes i veïns, al voluntariat, als artistes, al públic i a la gent que ha estat al nostre costat des del primer any. Sou el record que ens n'emportem amb més estima.

Moltes gràcies!

Organització del Festival d'Arts Siartb


 

Com participar al Dis la teva?

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació