Senyor director,
Cada 9 de maig celebrem el Dia d’Europa, en record de la declaració de Schuman que va posar les bases del projecte europeu. Però avui, més que una commemoració, és una crida. Una crida a defensar i aprofundir en aquest projecte que, malgrat les crisis i els desafiaments, continua sent l’aposta més sòlida per la pau, la democràcia i el progrés social al nostre continent.
Europa és més que un mercat comú o una moneda única. Europa és, abans que res, un espai compartit de valors. Els valors fundacionals de la Unió –igualtat, solidaritat, democràcia i drets humans– són el nostre millor patrimoni. I són també la millor brúixola per encarar un futur que, avui, es presenta ple d’incerteses.
Ens trobem en una conjuntura internacional marcada per una creixent inestabilitat global. La guerra a Gaza i la guerra d’agressió de Putin contra Ucraïna són una ferida oberta al cor d’Europa que no podem oblidar. Davant d’aquest atac, la Unió Europea ha demostrat una unitat i una fermesa que no només són necessàries, sinó imprescindibles. Donar suport a Ucraïna no és només una qüestió d’interès estratègic, és una qüestió de valors. No podem permetre que l’autoritarisme guanyi terreny.
A més, l’escenari global es veu tensionat per l’avenç de discursos populistes i autoritaris, fins i tot en països aliats. El retorn del govern populista del President Trump als Estats Units, amb l’inici de la guerra comercial aranzelària per tot el món, genera incertesa sobre el compromís nord-americà amb el multilateralisme, el canvi climàtic i la defensa dels valors democràtics compartits. En aquest context, el paper d’Europa com a actor internacional esdevé més rellevant que mai.
Cal que la Unió Europea tingui veu pròpia i capacitat d’incidència davant d’un món cada cop més polaritzat, amb tensions creixents i desafiaments globals que no es poden afrontar des de l’aïllament ni la dependència. Per això, Europa ha d’avançar cap a una autonomia estratègica real en molts àmbits de la seva política: la defensa, l’energia, la tecnologia, l’agricultura i alimentació o la indústria. Només així podrà protegir els seus ciutadans i defensar els seus valors en un entorn cada vegada més incert. Europa ha de ser un pol d’estabilitat, diàleg i lideratge responsable al servei de la pau i la democràcia.
En aquest marc, és fonamental que Europa protegeixi i doni suport al seu sector agroalimentari, que té una importància cabdal a les terres de Lleida, Pirineu i l’Aran. Cal que la Unió Europea asseguri les seves polítiques agràries de treball i comercialització justes, reforci les oportunitats d’exportació i aposti per l’excel·lència i sostenibilitat dels nostres productes. En aquest sentit la Comissió va presentar la seva visió par a l’agricultura i l’alimentació; un ambiciós full de ruta sobre el futur de l’agricultura i l’alimentació a Europa. Aquest full de ruta assenta las bases d’un sistema agroalimentari atractiu, competitiu, resilient, orientat al futur i just per les generacions actuals i futures dels agricultors i agents econòmics del sector agroalimentari. Defensar el món rural i agrícola també és defensar el futur del nostre territori.
Però les amenaces no només venen de fora. Dins les nostres pròpies fronteres, l’extrema dreta creix alimentant-se de la por, el rebuig a la diversitat i l’erosió del consens democràtic. Aquest populisme reaccionari qüestiona allò que més ens defineix com a europeus: l’estat de dret, els drets fonamentals, els drets humans, la diversitat i la solidaritat entre pobles i persones. És imprescindible combatre’l no només des de la denúncia, sinó també des de la proposta: amb polítiques valentes que donin resposta a les inquietuds socials i reforcin la cohesió.
Per això, des de la Secretaria d’Europa i Internacional de la Federació de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran reivindiquem una Europa que no sigui només un espai econòmic, sinó també un actor polític de ple dret amb veu pròpia i capacitat d'incidència global. Una Europa amb més sobirania compartida per fer front conjuntament a reptes com la transició ecològica, la transformació digital, la defensa pròpia o les desigualtats socials.
Europa, més que mai, ha de ser motor d’unitat, de progrés, de justícia social, de pau i llibertat. Per això aquest 9 de maig no només celebrem el que som, sinó que reafirmem el nostre compromís amb el que volem ser.
Kleber Esteve
Secretari d’Europa i Internacional del PSC de les Comarques de Lleida, Pirineu i Aran
Avís:
Els continguts publicats a la
secció del lector Dis la teva! no necessàriament s’adiuen a la línia editorial de
Pallars Digital. Aquest mitjà no es fa responsable de les opinions que aquí s’hi expressen.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi