Dilluns, 17 de juny de 2024
dones

​Una exposició a l'Arxiu del Sobirà explicarà una recerca sobre les dones ramaderes al Pirineu

La mostra, que s’inaugurarà el 6 de desembre, és podrà veure fins el 5 de gener

Redacció 28 de novembre de 2019 a les 09:38
El Centre d'Art i Natura (CAN) de Farrera i la Càtedra d'Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la Universitat de Vic utilitzaran diferents disciplines artístiques per tal de mostrar, a través d’una exposició, les realitats de les dones que són el pal de paller d'una societat de ramaderes, pageses i artesanes d'alta muntanya. La mostra, sota el títol Dones i muntanyes en moviment, és podrà veure a l’Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà del 6 de desembre al 5 de gener de 2020.

Guardianes d'antics coneixements, aquestes dones teixeixen noves relacions i projecten innovacions socioeconòmiques tot adaptant-se a una muntanya en moviment. Ara, l'Arxiu Comarcal, ubicat a Sort, acull el relat visual d'aquesta recerca antropològica en una exposició que mostra els rostres de les ramaderes i ens parla de les seves maneres d'entendre i de viure el món com a dones pageses a l'alta muntanya al segle XXI.


L'exposició està formada per les il·lustracions de les pallareses Vanessa Freixa, Cesca Gelabert i Rosa Vilalta i fotografies de David Tarrasón i el còmic de Martina Manyà amb guió de Federica Ravera. El comissari de l'exposició és Lluís Llobet, del Centre d'Art i Natura de Farrera. Ravera, impulsora del projecte, ha dit que "és un privilegi haver tingut l'oportunitat de caminar amb aquestes dones, treballar al seu costat al llarg de les estacions i escoltar-les davant del foc mentre m'explicaven com és el seu dia a dia".

Les fotografies van acompanyades de breus relats de les dones que amb el seu testimoni volen donar a conèixer el valor d'aquest ofici tan antic, els canvis que ha experimentat i el seu futur. L'exposició Dones i muntanyes en moviment s’inaugurarà el mateix dia 6 de desembre amb una taula rodona, un pica-pica i música a partir de les 18:30h. 
 

Cartell de l'esposició Foto: CAN Farrera

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació