Divendres, 4 d'octubre de 2024
romànic

Uns 200 pallaresos visiten les pintures murals del Pallars exposades al MNAC

La companyia de teatre ‘Comediants' presenta l'espectacle 'Mur, guspira del MNAC', que es podrà veure el mes de maig a Mur

Redacció 14 de novembre de 2019 a les 10:36
Uns 200 pallaresos van veure en primícia l’obra dels Comediants | CCPJ
Fa 100 anys, el marxant nord-americà Ignasi Pollak va comprar les pintures de l'absis central de la Canònica de Santa Maria de Mur, del segle XII, al responsable de la parròquia. Les pintures van ser arrencades per tres tècnics italians i traslladades a Barcelona després que les adquirís el col·leccionista Lluís Plandiura. Finalment, van acabar al Museum of Fine Arts de Boston, on hi segueixen actualment.

La venda de les pintures de Mur va alertar la Junta de Museus i a la Mancomunitat de Catalunya, que va engegar una campanya de salvament de les pintures murals romàniques del Pirineu, que van ingressar al Museu Nacional d’Ar de Catalunya (MNAC). Gràcies a aquesta campanya, segons ha explicat l'alcalde de Castell de Mur, Josep Maria Mullol, el MNAC disposa de la col·lecció de pintura mural romànica més important del món.


En el marc dels actes del centenari, el MNAC ha obert aquest dimecres les portes a uns 200 pallaresos que s'han desplaçat expressament fins al Museu per assistir a una visita guiada a les pintures murals del Pallars que hi ha exposades. Un cop finalitzada la visita, i en un acte ja obert a tothom, l'editor de la revista Sàpiens, el pallarès Jordi Creus, ha explicat els fets de l'arrencament de les pintures, així com la programació dels actes que es duran a terme amb motiu del centenari.
 

Josep Maria Mullol, al centre, durant els actes celebrats aquest dimecres. Foto: ACN



Per commemorar aquest centenari, sota el títol Mur, 1919-2019, entre d'altres activitats, els Comediants han creat l'espectacle Mur, guspira del MNAC, que es representarà l'1 i 2 de maig del 2020 al mateix conjunt de Mur. Mullol ha explicat que l'objectiu és donar a conèixer la rellevància del què va passar a Mur fa cent anys i "posar en valor el ric patrimoni romànic pallarès i donar a conèixer la comarca". 

L'alcalde de Castell de Mur i president del Consell Comarcal del Pallars Jussà ha assenyalat que era "impensable totalment" que a l'any 1919 algú se li acudís arrencar unes pintures d'una paret per a vendre-les. "La història diu que els feligresos que anaven a l'església els hi feien por les pintures, però que algú les arranqués per a vendre-les va ser un fet extraordinari fins i tot per l'època”. 


Els actes de l’any Mur

Els actes del centenari de l’arrencament de les pintures de Mur van començar el 5 de maig durant el tradicional aplec de Mur i els passats 27 i 28 de setembre en una jornada tècnica a Barcelona i visites a Santa Maria de Mur i Sant Miquel de Moror. El proper esdeveniment tindrà lloc el proper dia 26 amb la presentació del 18è Pla comarcal JussàEducació a Tremp. 

Els actes continuaran amb un conjunt de xerrades que tindran lloc a Tremp fins l’abril de 2020. Un dels plats forts de la celebració serà la representació, els dies 1 i 2 de maig, de l’espectacle dels Comediants Mur, guspira del MNAC. L’endemà, el 3 de maig, es clourà el programa amb la celebració de l’aplec de Mur.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació