Dissabte, 27 d'abril de 2024
onada de calor

El Govern aixeca parcialment la prohibició de segar

Es podrà fer de 21h a 11h per evitar les hores de més calor i més risc d'incendi

Redacció 29 de juny de 2019 a les 10:28
Un cap de blat en plena sega | Adrià Costa
El Govern ha decidit aixecar parcialment la prohibició de segar i la limita ara a l'horari comprès entre les 21h i les 11h, per evitar les hores de més calor i més risc d'incendi. El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha anunciat la mesura des del centre de comandament de Vinebre. Unió de Pagesos s'havia queixat aquest divendres d'aquesta prohibició, assegurant que és "arbitrària" i un "menyspreu a la pagesia". També ha convocat protestes als vorals de la carretera per mostrar la seva indignació.

L'incendi, perimetrat

Els Bombers avancen en les tasques d'extinció del devastador incendi de la Ribera d'Ebre, que ja afecta unes 6.000 hectàrees, després d'aguantar les represes que es van produir divendres. Aquesta matinada, després d'una nova nit de feina, han aconseguit perimetrar el foc per tal de poder-lo estabilitzar.

"S'han assolit els objectius que ens havíem fixat per a la nit", han dit a través de Twitter. De cara a aquest dissabte, es preveuen encara condicions climàtiques molt dures, amb temperatures molt altes, malgrat que no tant com divendres. "Les properes hores seran crítiques", han advertit els Bombers.

« Entrades més recents
 01:54 

 23:19 
Miquel Buch ha explicat en una atenció als mitjans passades les deu de la nit que un efectiu dels Bombers ha hagut de ser ingressat a l'Hospital de Móra d'Ebre per un cop de calor. "Esperem que es recuperi el més aviat possible", ha indicat el conseller.

 23:19 
L'objectiu de la nit serà "estabilitzar els punts del perímetre que siguin més accessibles". Tot i això, l'inspector ha estat taxatiu i ha reiterat que l'incendi "no estarà estabilitzat aquesta nit", i que "durarà uns quants dies". A més ha assegurat que el foc continua "totalment actiu".

 23:18 
El cos de Bombers ha explicat que l'estratègia al llarg del dia ha estat prioritzar el flanc dret per evitar la propagació i contenir l'incendi. Això encara no s'ha aconseguit, per bé que l'evolució és favorable i no es descarta que es pugui aconseguir en les properes hores. S'aprofitaran, en aquest sentit, les condicions climàtiques més favorables durant la nit.

 23:18 
L'objectiu que els Bombers s'havien marcat durant el dia ha aconseguit frenar l'evolució del foc, que ahir acabava la jornada havent cremat prop de 4.000 hectàrees de superfície forestal, i avui ha arribat a les 5.800. Durant la nit s'intentarà accedir a llocs on durant el dia ha estat impossible per tal d'aconseguir "punts d'oportunitats" on poder treballar durant el matí d'aquest divendres.

 23:18 
Durant la nit, aprofitant la remissió temporal del vent i la baixada de les temperatures, els 400 efectius que han estat treballant tota la jornada seguiran atacant les flames amb la intenció de fer-lo remetre el màxim possible.

 23:18 
Els Bombers de la Generalitat descarten estabilitzar l'incendi de Ribera d'Ebre aquesta nit, per bé que estan a prop d'aconseguir estabilitzar la part sud del flanc dret del foc, el més perillós. El cos preveu que l'estabilització i el control del foc duri uns quants dies.

 22:23 
Els Bombers avisen en declaracions a TV3 que divendres encara no es podrà tenir estabilitzat l'incendi i que el dia serà pitjor que aquest dijous.

 22:22 

 22:10 

 21:51 

 21:35 
«Veus que en un moment et pots quedar sense res». Sofia Cabanes parla amb tres veïnes de Flix que han volgut ajudar els evacuats de les masies afectades per l'incendi de l'Ebre.

 21:27 

 20:55 
L'incendi de l'Ebre continua devorant hectàrees sense control. Els Agents Rurals xifren ara en 5.100, les hectàrees cremades, mentre que els Bombers esperen poder "atacar" el foc durant la nit amb la millora de les condicions meteorològiques.

 20:39 

 20:32 
Felip VI s'ha reunit aquest tarda amb la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, per conèixer l'última hora de l'incendi de l'Ebre  que fins ara ha afectat 6.500 hectàrees i continua sense estar controlat. 

 20:11 

 20:04 
Els Bombers donen per estabilitzat un incendi a la Fatarella que ha cremat dues hectàrees de zona forestal. Les flames han obligat a tallar dues carreteres locals entre aquest municipi i Vilalba dels Arc. En un primer moment, els Bombers havien dit que el foc estava controlat però després han rectificat i han dit que el foc estava estabilitzat.

 19:59 

 19:46 
VÍDEO Bovera, un poble confinat. Preocupació entre els veïns del municipi, que veuen el fum de l'incendi de l'Ebre cada vegada més a prop. Informa Àlvar Llobet.

 18:55 
DADES L'incendi de la Ribera d'Ebre ja és el segon més gran des del 1998. El foc més estès des del 1986 va ser el que va arrasar bona part del Berguedà, el 1994, i que va acabar amb 22.919 hectàrees de zona forestal; una informació de Roger Tugas

 18:54 
ÚLTIMA HORA L'incendi de l'Ebre ja suma 6.500 hectàrees i continua sense control. Els Bombers preveuen "atacar" el foc durant la nit amb la millora de les condicions meteorològiques, mentre que el Govern demana no accedir a zones muntanyoses durant les properes hores.

 18:45 
Els Bombers donen per controlat l'incendi a la Fatarella que ha cremat dues hectàrees. Deu dotacions del cos d'extinció d'incendi, una de les quals aèries, han treballat per atacar les flames amb el suport de la Unitat Militar d'Emergències (UME), desplaçada a Catalunya per l'incendi de la Ribera d'Ebre. A causa d'aquest incendi ha calgut tallar dues carreteres entre la Fatarella i Vilalba dels Arcs, concretament la TV-7333 i la TV-7331.

 18:44 
Els Bombers ja han estabilitzat l'incendi de Campdevànol, que ha cremat 1.850 metres quadrats. És el segon petit foc en dos dies al Ripollès

 18:38 
ÚLTIMA HORA El Govern prohibeix l'accés als massissos de les Gavarres, Montserrat i Cadiretes pel risc d'incendi. Quim Torra anuncia que durant les properes 48 hores queda prohibida la sega i reitera les crides a la "responsabilitat i la solidaritat". 

 18:33 
Nombrosos ajuntaments catalans obren gratuïtament les piscines per l'onada de calor. Altres consistoris restringeixen la mesura als col·lectius amb més risc, apliquen descomptes a l'entrada o cobren un preu simbòlic.

 18:16 
Es mantenen set vies tallades per incendi de la Torre de l'Espanyol: la T-714 Torre de l'Espanyol-Cabacés, la T-2237 Vinebre-Palma d'Ebre, la T-703 Palma d'Ebre-C-233, la C-233 Bovera-Flix i la C-12 Maials-Flix. Pel que fa a l'incendi de la Fatarella: la TV-7333 la Fatarella-Vilalba dels Arcs i la TV-7331 Fatarella.

 18:12 
El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, trasllada el seu suport als efectius que treballen per apagar l'incendi de la Ribera d'Ebre.

 18:00 
Els Agents Rurals han restringit els accessos a la serralada del Montsant i als Ports de Tortosa per l'alt risc d'incendi des de quarts de tres de la tarda d'aquest dijous, avançant així una acció que s'havia dit que es produiria el divendres. Aquestes zones es sumen a la serra del Montsec, amb l'accés restringit des d'aquesta mitjanit.

 18:00 

 17:49 
Preocupació entre els veïns de Bovera que veuen el fum de l'incendi de l'Ebre cada vegada més a prop. Els veïns de Bovera estan preocupats perquè tot i que semblava que a primera hora de dijous al matí el foc estava lluny del seu municipi, al migdia l'incendi ha revifat i veuen el fum cada vegada més a prop. Protecció Civil ha ordenat els veïns de Bovera confinar-se a casa però alguns voluntaris, coordinats pels Agents Rurals, s'han repartit en grups de com a mínim dues persones per les masies del voltant del nucli, equipats amb cisternes, per vigilar la zona.

 17:24 
Els Bombers intenten controlar el flanc més perillós de l'incendi de l'Ebre, que ja ha cremat 5.500 hectàrees. Les flames han obligat a desallotjar una cinquantena de persones i s'ha ordenat el confinament de la població a Bovera i Maials.

 17:12 
ÚLTIMA HORA Estabilitzat l'incendi a Campdevànol, que ha cremat 1.850m2. Encara treballen a la zona sis dotacions dels Bombers.

 16:34 
Es registren més de 40 graus en diversos municipis de Catalunya. El Departament de Salut recomana no exposar-se al sol ni fer massa exercici físic entre les 11 i les 16 hores, que és quan fa més calor.

 16:34 
Dos nous incendis a la Fatarella i Campdevànol. El foc declarat a la Terra Alta és molt a prop del de la Ribera d'Ebre i els Bombers esperen que els camps de conreu actuïn com a tallafoc.

 16:21 

 15:34 

 15:30 
Protecció Civil de la Generalitat ha ordenat aquest dijous el confinament de tota la població del municipi de Bovera, a la comarca de les Garrigues, i també de la més sensible de Maials, al Segrià. En aquest últim cas es demana a la gent gran, les embarassades, els infants i les persones amb problemes respiratoris que es tanquin a casa.

 15:26 
Onada de solidaritat amb el ramader de l’Ebre que ha perdut 200 xais per culpa del foc. Diversos pastors, altres ramaders i ciutadans en general de manera desinteressada ofereixen caps de bestiar per si vol tornar a començar.

 15:26 

 15:03 
Els Bombers destinen a les tasques d'extinció 90 dotacions (45 vehicles d'aigua i 45 dotacions lleugeres) i 10 mitjans aeris (un helicòpter de comandament, 5 bombarders i 4 avions de vigilància i atac). També hi ha un hidroavió del Ministeri d'Agricultura, tot i que des del govern espanyol parlen de 4 mitjans aeris enviats. Als 350 bombers se sumen els 230 efectius humans de la Unitat Militat d'Emergències, 65 vehicles i un helicòpter.

 15:03 
580 efectius treballen al foc de la Ribera d'Ebre prioritzant els esforços en la zona sud del flanc dret, que és el que més preocupa. Aquest matí s'han registrat revifades per culpa del vent, tot i que no bufa com dimecres.

 14:46 
L'incendi de la Ribera d'Ebre és ara el tercer més gran del segle XXI a Catalunya, després del foc de l’Alt Empordà el 2012 i el de Sant Llorenç Savall del 2003.

 14:46 

 14:25 
El pas pels diferents accessos a la serra del Montsec estarà restringit, com a mínim, fins aquest dissabte, en funció de l'evolució de la situació d'onada de calor. S'ha tancat una àrea de més de 25.000 hectàrees conformada pel Montsec d'Ares, el de Rúbies i l'entorn de la Baronia de Rialb, situada dins de les comarques de la Noguera, el Pallars Jussà i l'Alt Urgell.

 13:52 
Actualizació de Protecció Civil persones evacuades:

Flix: 37 persones. 
Bovera: quatre persones.
Palma d’Ebre: quatre persones.
Maials: Si han d’evacuar gent de masos de bovera i de la Bisbal de Falset) les portarien al pavelló municipal.

 13:49 
La mala gestió dels fems en una granja va iniciar el foc de la Ribera d'Ebre. Aquesta és la principal causa que, segons les investigacions d'Agents Rurals, s'apunta com a orígen de l'incendi que ja ha afectat més de 5.500 hectàrees i que amenaça d'arrasar-ne 20.000. Informa Aida Morales

 13:18 
La CUP Terres de l'Ebre ha mostrat, a través d'un comunicat, la seva "solidaritat i escalf" als veïns de la Ribera d'Ebre afectats per l'incendi, així com l'agraïment als 350 efectius del cos de Bombers, del GRAF, equips d'emergència i agents rurals que "s'estan deixant la pell" en apagar el foc "tot i la manca de recursos".

 12:55 
VÍDEO Noves imatges aèries. Hi veiem el flanc dret, on els Bombers concentren ara el màxim d'esforços.

 12:50 
Al llarg de la jornada d'avui s'incorporaran una nova secció d'intervenció de la UME des de València amb una Dozer D7 i un helicòpter Cougar, augmentat el desplegament a 221 militars, 12 autobombes i tres vehicles nodrissa, dos Dozer i un helicòpter.

Entrades anteriors »

 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació